Cel de-al patrulea Congres al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CIS) Copenhaga, 2-7 decembrie 2018

Bucureşti, 17-12-2018

Cel de-al patrulea Congres al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CIS) s-a încheiat la Copenhaga în data de 7 decembrie cu realegerea lui Sharan Burrow ca Secretar General al mișcării sindicale ce reprezintă 207 milioane de membri.
 

Sursa: Departamentul International BNS
 
Mai mult de 1.200 de oameni au participat timp de cinci zile la dezbateri pentru a modela politicile și prioritățile pentru mișcarea sindicală internațională în următorii patru ani. Prim-ministrului Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, primarul orașului Copenhaga, Frank Jensen și directorului general al Organizației Internaționale a Muncii, Guy Ryder s-au adresat membrilor Congresului.

Președintele Confederației Internaționale a Sindicatelor (CIS), João Felicio, a citit o scrisoare din partea fostului președinte al Braziliei, Lula de Silva, prin care acesta mulțumește mișcării sindicale pentru solidaritate și acțiunile colective de protest împotriva nedreptei lui condamnări la închisoare.

Refugiații și migranții au fost recunoscuți de Congres, care a transmis mesajul că refugiații sunt bineveniți în locurile de muncă și în comunitățile noastre. Sindicatele se angajează să promoveze pacea și să ofere nu numai dreptul la muncă decentă, ci și dreptul la un loc de refugiu sigur și acces la servicii publice, inclusiv sănătatea și educația.

Doi candidați, Susanna Camusso și Sharan Burrow, au fost nominalizați pentru funcția de secretar general, iar doamna Burrow a fost aleasă cu o diferență mică.

S-au pronunțat cinci rezoluții urgente, referitoare la:

- Drepturile omului și pace în Columbia;

- Solidaritate cu lucrătorii și studenții din Iran;

- Reformele legislației muncii din Ungaria;

- Drepturi legate de muncă și solidaritate cu sindicatele independente din Kazahstan;

- Libertate pentru Lula.

"Lăsăm Congresul unit să construiască puterea lucrătorilor pentru a schimba regulile. Mișcarea sindicală internațională înseamnă pace, democrație și drepturi pentru lucrători. Trebuie să învingem și să transformăm modelul economic dezastruos de astăzi. Trebuie să apăram drepturile lucrătorilor și drepturile omului și să cerem un nou contract social. Pe măsură ce lumea se schimbă, cu schimbările tehnologice și climatice și în timp ce oamenii se mută în alte locuri, din cauza disperării sau pentru că așa aleg, trebuie să avem o tranziție echtabilă. Egalitatea pentru toți oamenii este inima mandatului nostru ", a declarat Sharan Burrow.

La încheierea Congresului CIS, sindicatele s-au angajat să:

• organizeze mai mulți lucrători, pentru a avea 250 de milioane de membri în următorii patru ani, pentru a consolida puterea lucrătorilor;

• realizeze un nou contract social, în care companiile, inclusiv cele organizate ca platforme, să fie nevoite să își asume responsabilitatea pentru lucrătorii lor, și să se realizeze un Tratat al ONU privind Comerțul și Drepturile omului;

• realizeze o tranziție echitabilă către economii durabile, care să abordeze problema schimbărilor climatice și menținerea creșterii temperaturii la 1,5 grade sau mai puțin;

• inverseze tendinței de creștere a salariilor scăzute și a inegalității în creștere prin negocierea colectivă, creșterea salariilor minime și protecție socială;

• elimine diferențele de remunerare între femei și bărbați, să lupte împotriva discriminării și rasismului și să continue acțiunile împotriva violenței bazate pe gen.

 

Acestea sunt elementele fundamentale pentru viitorul muncii.

"Companii ca Amazon, al căror model de afaceri se bazează pe extragerea de subvenții publice, care plătesc impozite mici sau chiar deloc, care maltratează sau dezumanizează lucrători, au primit un mesaj clar: dacă nu își schimbăți modul în care lucrează, dacă nu respectă drepturile lucrătorilor, le vom schimba noi. Vom schimba regulile și vom distruge Amazon", a spus doamna Burrow.

Declarația adoptată de Congresul CIS a inclus patru piloni - privind pacea, democrația și drepturile, reglementarea puterii economice, schimbările mondiale – tranziții echitabile și egalitate, care stabilesc agenda CIS pentru următorii patru ani.

Owen Tudor, Victor Baez and Mamadou Diallo were elected as the ITUC Deputy General Secretaries.

Numărul femeilor cu rol de Delegat care au participat la Congresul CIS a crescut de la 42% în 2014 la 46% în 2018.

 

Consiliul General al CIS l-a ales pe Ayuba Wabba, președintele Congresului Nigerian al Muncii, în calitate de președinte al CIS.

Cathy Feingold de la AFL-CIO (SUA) și Karl-Petter Thorwaldsson de la LO-Suedia au fost aleși în calitate de vicepreședinți CIS.

Owen Tudor, Victor Baez și Mamadou Diallo au fost aleși în calitate de secretari generali adjuncți ai CIS.

Următorul Congres Mondial al CIS va avea loc în 2022.

Înregistrarea video oficială a sesiunilor plenare și a discursurilor liderilor este disponibilă la adresa: https://congress2018.ituc-csi.org/multimedia

ITUC reprezintă 207 milioane de lucrători din 163 de țări și teritorii din 331 de sindicate naționale.

 

Sursa www.ituc-csi.org și www.youtube.com/ITUCCSI

Login pentru a posta comentarii
Go to top