Ce beneficii primesc companiile care angajeaza someri?

https://financiarul.ro/wp-content/uploads/noul-cod-fiscal-somerii-si-persoanele-fara-venituri-obligati-sa-plateasca-66-lei-lunar-pentru-sanatate-11464.jpg

Statul ofera o serie de beneficii angajatorilor care isi indreapta atentia spre o serie de categorii de persoane in dificultate care pot constitui forta de munca. Astfel, companiile care angajeaza someri, persoane cu handicap sau oameni in varsta primesc bani de la stat pot beneficia de o subventie de la stat pentru fiecare contract incheiat.

Potrivit legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt acordate subventii angajatorilor care incadreaza in munca: someri de lunga durata, absolventi ai unor institutii de invatamant, absolventi din randul persoanelor cu handicap, tineri NEET sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, persoane cu varsta peste 45 de ani, persoane care mai au cinci ani pana la pensie.

 

Subventia este in cuantum de 2.250 lei si se acorda angajatorilor pentru fiecare persoana incadrata, pe o perioada de 12 luni (respectiv 18 luni pentru absolventii din randul persoanelor cu handicap), proportional cu timpul lucrat. Angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Pentru stimularea ocuparii fortei de munca si sprijinirea angajatorilor, sunt acordate subventii pentru derularea programelor de ucenicie. Astfel, ANOFM acorda angajatorilor care incheie contracte de ucenicie, in conditiile legii privind ucenicia la locul de munca, sprijin financiar in cuantum de 2.250 lei/luna pentru fiecare contract de ucenicie incheiat. Suma lunara se acorda la cererea angajatorului, proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe intreaga perioada de derulare a contractului.

 

Iar pentru a asigura tranzitia absolventilor de invatamant superior de la sistemul de educatie la piata muncii, angajatorii pot organiza programe de stagiu conform Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de catre absolventii de invatamant superior, pe o perioada de sase luni de la debutul lor in profesie.

Totodata, angajatorii care incheie contract de stagiu in conditiile legii mentionate beneficiaza la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de stagiu, de un sprijin financiar oferit de ANOFM in cuantum de 2.250 lei/luna, pentru fiecare contract de stagiu incheiat. Suma lunara se acorda angajatorilor de la data incheierii contractului de stagiu si proportional cu timpul efectiv lucrat.

Facilitatile financiare destinate stimularii incadrarii in munca sunt sustinute prin proiectele implementate de ANOFM si cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

sursa wall-street.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top