AȘA NE-A RĂSPUNS UN OFICIAL MADR: CE AJUTOARE MAI VREȚI pentru ANIMALE?!

NU AȚI FĂCUT NIMIC PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Crescătorii de animale au trimis două scrisori către ministrul agriculturii, Adrian Oros. Atât crescătorii de bovine, cât și cei de ovine și caprine solicită un ajutor de 1.000 de lei/cap de animal, crescătorii de vite, și 1.000 de lei/7 ovine/caprine, în cazul crescătorilor de ovine și/sau caprine. Fermierul Dumitru Grigorean a scris astăzi, duminică, pe pagina sa Facebook singurul răspuns primit, până acum, de la Ministerul Agriculturii.

Interesant!
Răspunsul unui înalt demnitar al MADR la multitudinea de probleme cu care ne confruntăm: “da’ bine măi pârliților, nu v-am dat sprijin cuplat, ce ajutoare mai vreți”*...
Măcar bine că ne-am lămurit, suntem pe cont propriu, “scapă cine poate”!
*citat aproximativ (cu excepția cuvântului pârliți, care nu a fost rostit, ci doar sugerat)
Răspunsul meu este clar: nu d-lor, nu ați făcut NIMIC pentru crescătorii de vaci în ultimii 4 ani, toți cei care v-ați perindat pe la conducerea MADR!!! A postat pe pagina sa Facebook crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. scrisoare-oros-grig_b

Crescătorul din Suceava a dezvăluit în comentarii că răspunsul l-ar fi primit de la secretarul de stat Claudiu Sorin Roșu Mareș din Ministerul Agriculturii.

Fermierul Dumitru Grigorean a spus că a adresat întrebarea în cadrul unei dezbateri online, dar se pare că întrebările/propunerile noastre deranjează.

Din ce am observat, în ultimele luni nu s-a instiuit/anunțat nicio măsură de sprijin pentru crescătorii de bovine. Mai sunt șanse ca această categorie de fermieri, poate cei mai asupriți în ultima perioadă, să fie ajutați? A întrebat, în cadrul dezbaterii, crescătorul de bovine. La această întrebare, crescătorul spune că secretarul de stat MADR i-ar fi răspuns: nu v-am dat sprijin cuplat, ce ajutoare mai vreți?!

Sprijinul cuplat zootehnic nu este un ajutor acordat crescătorilor români de către Ministerul Agriculturii. Sprijinul cuplat este o subvenție europeană, plătită fermierilor români din fonduri europene și nicidecum din banii de la bugetul de stat. Nu Ministerul Agriculturii din România a stabilit acordarea acestei scheme de sprijin în zootehnie, decizia a fost luată de Comisia Europeană, fermierii români nu sunt singurii care primesc sprijin cuplat, schema de sprijin este acordată și fermierilor din alte state membre UE.

Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare ministrului agriculturii în care cere:

- acordarea unui sprijin financiar de 1.000 de lei/vacă, care ar acoperi parțial cheltuielile de furajare/întreținere;
- acordarea permisiunii de pășunat în pădure acolo unde arborii au vârsta la care nu mai pot fi afectați de trecerea vacilor;
- scutirea de impozit pe norma de venit pentru anul 2020;
- acordarea unui ajutor de minimis pentru vițele/juninci, astfel încât o parte a tineretului femel din fermele de reproducție să fie achiziționat de fermierii care au sub 10 capete, altfel existînd riscul ca animalele cu valoare genetică ridicată să ajungă la abator.

Tot săptămâna trecută, și Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) a transmiso scrisoare deschisă ministrului agriculturii prin care solicită un ajutor pentru crescătorii de ovine și caprine de 1.000 de lei pentru 1 UVM – respectiv  pentru fiecare 6 -7 oi/capre care la 31.03.2020 au împlinit vârsta de 1 an.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/economic/asa-ne-a-raspuns-un-oficial-madr-ce-ajutoare-mai-vreti-pentru-animale

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top