STRIGĂTUL FERMIERILOR ROMÂNI: ESTE O BĂTAIE DE JOC! DOMNULE MINISTRU, GÂNDEȘTE-TE ȘI LA NOI!

FURIE! Revoltă în rândul fermierilor români! Ei cer să fie mărită suma pentru plata sprijinului cuplat la cartof. Din plafonul alocat pentru plata acestui sprijin, aferent anului 2019, Ministerul Agriculturii a luat peste 3 milioane de euro și a direcționat banii spre sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii. După efectuarea transferului, revolta fermierilor a determinat MADR să adauge ceva și la sprijin cuplat la cartof, cca 700.000 de euro.

Este o mizerie ce se întâmplă acum cu banii pentru cartofi. Sa va fie rușine! Gândiți-vă ca ne costa 6000 de euro un hectar de cartofi. Noi pierdem la hectar 2400-3000 euro. Voi veniți și ne aruncați o suma care nici nu ne ridica moralul. Suntem în pierdere din cauza ca voi împortati cartofi din alte tari și la noi nu va mai gândiți. Este o bataie de joc.De la anul nu o sa mai aveți de unde sa exportati cartofi pentru ca nu știți sa ajutați fermierii. Vrem sa măriți plafonul cu 90% așa cum ați mărit la cei cu sere. Cartoful este al doilea cel mai important aliment. Domnule ministru, gândește-te și la noi, nu lăsa să fie făcută aceasta plată.

Este o rușine!!! Nu este normal. Ați luat 60% din subventie și acum puneti 20-25%. Este inadmisibil ce se întâmplă. Va rog sa mai transferați fonduri pentru cultura de cartofi. O bataie de joc. Sa va fie rușine. Plafonul cartofilor este mic. Cum să tai atâția bani și apoi sa ne uimiti cu 25% mai mult?! O lipsa de respect. Este o dovada ca din nou oficialii își bat joc de cultura de cartofi. Nu avem cuvinte. Dacă în România un oficial mai zice că cartoful este a doua pâine a țării -MINTE.

Dacă un oficial taie din sprijinul destinat producerii cartofului în România, este iresponsabil, își bate joc de consumatorul din România. De acum încolo după oficialii respectivi mâncăm rosii, castraveți, varză, iar producătorii olandezi, francezi, germani ne aprovizionează cu cartofi.Vă mulțumim!  Sunt mesajele fermierilor români, cultivatori de cartofi, pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros, transmise astăzi pe AGROINFO.

AGROINFO a scris în premieră ce s-a întâmplat cu sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare.

Cea mai mare sumă a fost luată, anul acesta, de Ministerul Agriculturii de la sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare și a fost transferată la sprijinul cuplat pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă. Este vorba de 3.127.420 de euro.

Suma notificată anul trecut de România la Comisia Europeană pentru plata sprijinului cuplat, aferent anului 2019, la cartoful timpuriu pentru industrializare a fost de 4.995.000 de euro. După transferul de fonduri făcut de Ministerul Agriculturii, suma alocată pentru sprijinul cuplat la cartoful timpuriu pentru industrializare a scăzut la 1.867.580 de euro.

Transferul făcut la sfârșitul lui aprilie de Ministerul Agriculturii a stârnit furia cultivatorilor de cartofi care au transmis către AGROINFO mai multe mesaje. După ce AGROINFO a publicat mesajele disperate ale fermierilor, Ministerul Agriculturii i-a mai dat ceva bani sprijinului cuplat pentru cartof astfel că plafonul alocat pentru plată de 1.867.580 de euro a crescut la 2.523.760 de euro, în plus cu 656.180 de euro.  

Concret, de la sprijinul cuplat pentru cartoful destinat industrializării s-au luat 3.127.420 de euro și i s-au dat înapoi doar 656.180 de euro. Astfel, plafonul alocat la acest moment pentru plata sprijinului cuplat la cartoful timpuriu, 2.523.760 de euro, este departe de suma luată din bugetul acestui sprijin, 3.127.420 de euro, și transferată sprijinului cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii. Cultivatorii de cartofi sunt la fel de nemulțumiți și-i cer disperați ministrului agriculturii, Adrian Oros, să crească plafonul pentru plata sprijinului cuplat la cartofi.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/economic/strigatul-fermierilor-romani-este-o-bataie-de-joc-domnule-ministru-gandeste-te-si-la-noi

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top