Anca Marcu, director cooperativă: ”Din birourile călduțe, nu știți ce înseamnă să vinzi în frig și umezeală!”

Ați mușcat iar mâna care vă hrănește, este mesajul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic din județul Cluj pentru guvernanții români! Anca Marcu, directorul executiv al Cooperativei, a transmis un mesaj tranșant către autoritățile din România care au decis ca începând de mâine, luni – 9 noiembrie, să suspende activitatea în toate piețele închise din țară, ca măsură de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Anca Marcu spune că această măsură a început să creeze probleme producătorilor români încă din momentul când a fost anunțată și asta printr-o influență negativă a prețurilor la care producătorii vor reuși să vândă de acum încolo.

”Protestez împotriva măsurii pe care guvernul vrea să o ia de mâine, și anume aceea de închidere a piețelor producătorilor locali. Consider că această măsură este una profund nedreaptă și nejustificată, dar nu este prima dată când producătorul român este nedreptățit. Această măsură începe să aibă efecte deja de când a fost anunțată pentru că, creează pe piață ideea că producătorii vor rămâne cu produsele și că nu vor reuși să le vândă. Acest lucru are o influență directă asupra prețurilor la care chiar și noi, cei care vindem în retail, vom reuși să vindem de acum încolo. Ne poziționează într-o poziție inferioară față de retaileri, dânșii vor ști că există pe piață un surplus de produse, că va exista la un moment dat și acesta va crește, și vor face presiune pentru scăderea prețurilor. Este acesta un lucru bun? Păi cu siguranță nu este pentru că aceste prețuri, prețuri care vor scădea pentru producătorul român, nu vor scădea și la raft. Am văzut deja acest film undeva în primăvara acestui an când exact același lucru s-a întâmplat, prețurile noastre au fost mai mici, producătorul a câștigat mai puțin, dar prețurile la raft au fost tot mari sau chiar mai mari. S-a reflectat pur și simplu într-un profit mai mare pentru cei din retail. Acum, venim să întrebăm guvernanții de ce supermarketul este sigur pentru consumator, pentru cumpărător și piața, care este în administrarea statului de cele mai multe ori este un mediu în care se pot crea focare sau este periculos pentru cumpărător. Păi dacă este periculos, haideți să-l facem sigur! Dumneavoastră trebuie să vă ocupați de acest lucru, luați măsurile care se impun în piețe pentru ca acestea să fie mai sigure, dacă considerați că nu sunt. Pe de altă parte, dacă supermarketul este cel mai sigur loc pe care îl avem în această țară, păi haideți să ne mutăm în supermarketuri, haideți să organizăm acolo ședințele, haideți să mai facem și câte o nuntă, eventual căte o aniversare, să putem să trăim și noi o viață normală într-un mediu sigur”, a spus aceasta într-un video postat pe pagina de Facebook a cooperativei.

Producătorii, obligați să stea în frig în piețe volante

De asemenea, Anca Marcu, directorul executiv al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic din județul Cluj, a spus că piețele volante nu sunt o soluție întrucât producătorii români vor fi nevoiți să stea în frig și în umezeală zi după zi ca să-și vândă marfa.

”Mai departe, vrem să vă spunem că piețele volante nu sunt o soluție pentru producători. Nu știu dacă dumneavoastră în birourile călduțe aveți o anumită temperatură, presupun constantă, ca să nu faceți vreun guturai, dar afară în ceață, în umezeală, în frig, nu se poate sta zi după zi după zi, la o tarabă, încercând să-ți vinzi marfa. Trebuie să asigurăm și pentru producătorii locali, pentru amărâții de producători locali, niște condiții decente să-și vândă marfa, dar și pentru consumatori, să vină într-un mediu cât mai plăcut, cât mai normal, în piețele pe care dumneavoastră le aveți în administrare”, a explicat Anca Marcu.

Aceasta susține că dacă nu se va corecta această măsură, producătorii români se văd nevoiți să meargă în fața prefecturilor și să-și ceară drepturile.

”Mai departe, vreau să vă spun atât: această măsură ne-a făcut deja rău înainte de a fi aplicată, exact așa cum v-am explicat. Dacă nu se va corecta, noi vom veni la prefecturile dumneavoastră, în fața lor, să vă vindem niște legături de pătrunjel și nu o spun metaforic, așa va fi. Vom veni și ne vom cere drepturile în fața prefecturilor dumneavoastră pentru că este o nedreptate, pentru că producătorul român s-a săturat deja de aceste măsuri care par să fie dictate în cască de către cei puternici. Și așa România noastră s-a transformat într-o țară de consumatori, o țară în care comercianții, cei puternici, cei care au cei mai mulți bani, au prosperat în continuu în timp ce producătorul a trebuit de fiecare dată să fie primul dezavantajat în toată această poveste. Guvernanți ai României, vă rugăm să luați măsurile corecte și să protejați producătorii români, să le oferiți condiții corespunzătoare pentru a-și putea desface marfa. Dânșii în acest moment încă recoltează de pe câmp, există produse care acum se recoltează, cum este varza, cum sunt rădăcinoasele, chiar și cartoful și multe alte produse și vă întrebăm dacă dumneavoastră după un an întreg de muncă ar trebui să vă luați salariul în sfârșit și nu l-ați lua, ce părere ați avea despre acest lucru și din ce ați trăi? Nu vă mai bateți joc de țărani, nu vă mai bateți joc de producătorii României”, a declarat Anca Marcu.

Login pentru a posta comentarii
Go to top