Pe ce se duc banii din buget în Uniunea Europeană şi în România

România cheltuieşte cu educaţia şi sănătatea, ca procent din PIB, cu o treime mai puţin faţă de media europeană ♦ Dar cheltuielile bugetare cu apărarea şi ordinea şi siguranţa publică, ca procent din PIB, sunt mai mari cu un punct procentual faţă de media europeană.

România a cheltuit în 2028 4,7% din PIB cu sănătatea, faţă de o medie europeană de 7%, iar cheltuielile cu educaţia au însemnat 3,2% din PIB în România, faţă de o medie europeană de 4,6%.

În aceeaşi vreme, cheltuielile cu apărarea au fost în România în 2018 echivalentul a 1,7% din PIB, faţă de o medie europeană de 1,2%, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Statul român a cheltuit pe protecţia socială (pensii, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru copiii şi mame, alocaţii etc.) 11,6% din PIB, în vreme ce media europeană se situează la 19,2% din PIB. Pensiile au însemnat în 2018 o cheltuială echivalentă cu 8,6% din PIB-ul României, iar media europeană a fost de 10,4%. Trebuie subliniat însă veniturile şi cheltuielile bugetului României sunt mult sub media UE. Având venituri ridicare ţările din Vest au cheltuit în medie 47%din PIB, iar România, cu venituri de 31% din PIB, a cheltuit echivalentul a 34,9% din PIB. De asemenea, veniturile fiscale în PIB-ul românesc sunt la un nivel de 27%, faţă de o medie europeană de 40%.

Ponderea pensiilor din totalul cheltuielilor statului român a fost de 24,7%, faţă de o medie europeană de 22,3%, explicabil tocmai prin veniturile scăzute ale bugetului României.

Dintre principalele arii ale cheltuielilor administraţiilor publice din UE protecţia socială este de departe cea mai mare. Cheltuielile din acest sector echivalează cu 19,2% din PIB în 2018. Următoarele domenii importante sunt sănătatea (7%) şi seviciile publice generale (6%), educaţia (4,6%) şi afacerile economice - cheltuielile din agricultură, energie etc. (4,4%).

Protecţia socială a reprezentat cel mai important domeniu al cheltuielilor administraţiei publice în 2018 pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.  Finlanda, Franţa, Danemarca, Italia şi Austria au dedicat cel puţin 20% din PIB protecţiei sociale, în timp ce Irlanda, Malta, Letonia, România, Bulgaria şi Cehia au cheltuit fiecare 12% din PIB sau mai puţin pentru protecţia socială.

Ca pondere în totalul cheltuielilor bugetare, protecţia socială în România înseamnă o treime, dintre care un sfert au fost pensiile în 2018, potrivit datelor şi metodologiei Eurostat. A doua cea mai importantă zonă bugetată a fost sănătatea – 13,3% din totalul cheltuielilor. Spre comparaţie, media europeană a cheltuielilor cu protecţia socială ca pondere din totalul cheltuielilor statului este de 41,2%, iar pentru sănătate media este de 15%. Pentru educaţie România alocă 9,1% din totalul cheltuielilor, în timp ce media europeană este de 9,9%.

Datele Eurostat mai arată că România alocă pentru apărare un buget care reprezintă 4,8% din totalul cheltuielilor, iar media europeană se situează la 2,6%. Alte arii în care România alocă mai mult decât valoarea mediei europene ca pondere în totalul cheltuielilor sunt ordinea publică (6,2% faţă de media UE de 3,6%) şi protecţia mediului (2,4% faţă de media UE de 1,7%

Login pentru a posta comentarii
Go to top