Fermieră româncă în Norvegia: „Aici, când aud că ești fermier, oamenii își dau jos pălăria și îți spun «Mulțumesc pentru mâncare!»”

 

Roxana Stangebye
roxana-stangebye-tractor
 
 
roxana-stangebye-ferma-norvegia
 
ferma-roxana-stangebye

Roxana Stangebye, o româncă plecată din Bacău la vârsta de 19 ani, astăzi cetățean norvegian și deținătoarea unei ferme de vaci de lapte, este liderul fermierilor din regiune și candidează la consiliul local în comuna Sigdal. Femeia spune că în Norvegia, fermierii sunt tratați cu mare respect.

 

Povestea Roxanei Stangebye a fost prezentată pe larg pe Teleleu.ro, care relatează că românca s-a născut într-o familie cu 14 copii dintr-un sat din Bacău și a venit în Norvegia ca muncitoare sezonieră când avea 19 ani. Zece ani mai târziu are o fermă de vaci și cetățenie norvegiană, este liderul fermierilor din regiune și candidează la consiliul local în comuna Sigdal.

Tinerei i-a plăcut de la început că în societatea norvegiană fermierii sunt respectați. „În România, fermierul e jos de tot; când spui că ești fermier, mai bine fugi. Aici, când aud că ești fermier, oamenii își dau jos pălăria și îți spun «Mulțumesc pentru mâncare!».”, a declarat românca pentru sursa citată.

Roxana și soțul ei, Oddvar, dețin împreună o fermă de vaci de lapte

Ferma Roxanei și a soțului ei Oddvar Stangebye este o fermă tipică de vaci de lapte, dar până în pandemie au cultivat și căpșuni. Astăzi, afacerea este clădită doar pe creșterea animalelor, ferma pe care o dețin având o tradiție de 1.000 de ani.

Animalele sunt pășunate pe o suprafață de 150.000 de arii de pădure, iar fiecare vacă poartă un sistem GPS cu ajutorul căruia poate fi localizată în orice moment.

 

De când a preluat ferma, tânăra româncă a renovat grajdul, a schimbat alimentația vacilor și a crescut producția de lapte. În prezent, ferma ei este pe primul loc în Norvegia la producția de lapte în categoria din care face parte, iar presa locală a lăudat-o pentru îmbunătățirile pe care le-a făcut.

”În martie 2023 a primit premiul Fermierul Anului pentru felul în care reprezintă industria fermierilor din Norvegia: Roxana e activă și a avut mai multe apariții în presa locală și națională. În iunie a vorbit la întâlnirea anuală a fermierilor despre nevoia ca statul norvegian să-i ajute pe micii fermieri să construiască ferme robotizate”, precizează Teleleu.ro.

În 2021, cei 246 de fermieri din comună au ales-o pe Roxana lidera lor la Asociația Fermierilor din Sigdal și Eggedal. Este singura fermieră din asociație care nu s-a născut în Norvegia. Ea îi reprezintă pe fermieri în relația cu autoritățile și încearcă să le rezolve problemele, de la lipsa ierbii în anii secetoși, cum e acesta, până la conflicte legate de hotar.

În Norvegia, Roxana Stangebye spune că nu s-a simțit niciodată discriminată că e româncă. „Din contră, am fost apreciată pentru că am venit dintr-o țară străină, am învățat repede limba și m-am implicat în comunitate. Mereu spun despre mine: «O vezi pe lidera de la fermieri? Să știi că e româncă». Pun mereu accentul că sunt româncă, dar un accent bun: «Uite ce a făcut în câțiva ani». Deci se poate să vii din altă țară și să faci multe”, consideră tânăra.

 

Întregul reportaj despre Roxana Stangebye îl puteți citi pe www.teleleu.ro.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/266895/roxana-stangebye-fermiera-norvegia/

 

Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2023 17:11

Login pentru a posta comentarii
Go to top