COMUNICAT: Incertitudinile legate de "Legea 51% produse romanesti" pun in dificultate producatorii romani

Incertitudinile legate de legea care ii obliga pe comercianti sa achizitioneze cel putin 51% produse precum carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie romanesti, pun in dificultate producatorii care sperau ca pot sa-si desfaca marfa prin lanturile de supermarketuri.

 Promulgarea Legii 321/2009 modificata si republicata, a dat sperante producatorilor romani, numai ca acum vedem ca aplicarea acesteia este pusa sub semnul intrebarii. Recent ministrul Agriculturii dl. Achim Irimescu declara ca “a venit de la Comisia Europeana o atentionare de infringement pe prevederea legata de procentul de 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt ...”.  In plus, Normele metodologice, care urmeaza sa aduca o serie de clarificari, nu au fost inca aprobate. Asadar, producatorii romani nu isi pot face nici un plan pentru anul viitor. Ministerul Agriculturii ar trebui sa transmita un mesaj clar producatorilor agricoli din Romania, pentru a sti si ei ce au de facut”, declara secretarul general al Agrostar Horatiu Raicu.

Federatia Agrostar considera ca este necesar ca aceasta lege sa fie pusa in aplicare insotita de masuri care sa faca produsele agricole romanesti competitive, intrucat in cele mai multe cazuri produsele autohtone sunt produse cu costuri mari, ceea ce face sa fie mai scumpe decat cele din spatiul comunitar. Aici mentionam in special legumele si fructele. „Nu este suficient doar sa platim subventii, ci este necesar sa se gaseasca solutii pentru a se produce mai ieftin. De asemenea, foarte important este sa se reglementeze lantul de comercializare, deoarece multe dintre produse ajung mai scumpe din cauza intermediarilor mai ales din sectorul legumelor si fructelor”, afirma Horatiu Raicu.

Totodata Federatia Agrostar sustine necesitatea incurajarii asocierii. In aceasta privinta, chiar daca Legea cooperativelor a fost modificata si prevede facilitati de natura fiscala pentru producatori, facilitatile fiscale nu isi gasesc corespondent in Codul Fiscal. Asta inseamna ca degeaba s-au creat facilitati fiscale prin Legea Cooperativelor, ca acestea nu vor putea fi aplicate, daca ne referim la deducerea din norma de venit pentru productia comercializata prin cooperativa.

Modificarea Legii 321/2009 trebuie facuta, ca sa evitam procedura de infringement, dar prin modificare ar trebui sa gasim solutii si pentru micile fabricute de lactate sau carmangerii astfel incat aceste sa isi poata desface zonal produsele in marile retele comerciale tinand cont de faptul ca acestea nu au capacitati mari de productie. Aceste modificari trebuie facute cu respectarea legislatiei europene astfel incat sa nu mai fim pusi in situatia de a fi amenintati cu sanctiuni.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

 

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 10:04

Login pentru a posta comentarii
Go to top