Romania risca procedura de infringement, din cauza legii 51% produse romanesti

Dupa ce marile lanturi de magazine s-au plans la Bruxelles, Comisia Europeana a transmis Romaniei o atentionare de infringement, daca nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia marile magazine sunt obligate sa expuna la raft, in proportie de 51%, produse romanesti provenite de pe lantul scurt, informeaza Agerpres.

„De curand a venit de la Comisia Europeana o atentionare de infringement pe prevederea legata de procentul de 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, inclusa in Legea 150/2016 ce modifica si completeaza Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. In mod normal, exista doua solutii: sa renuntam la acest procent de 51% sau sa mai tergiversam o perioada. Nu stiu acum in ce consta penalizarea, mi-e greu sa spun, dar, probabil, solutia este sa ne aliniem din punct de vedere al legislatiei. In momentul de fata analizam”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Noua lege obliga comerciantii ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

In cadrul legii, lantul scurt este definit ca „un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti”.

De asemenea, noua lege interzice comerciantilor sa solicite furnizorului sa nu vanda altor magazine aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu care a achizitionat produsele respectiv.

Anul trecut, datorita scaderii TVA la alimente si cresterii consumului, Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro si Auchan au avut fiecare vanzari de peste un miliard de euro.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top