VESTE PROASTA pentru FERMIERII ROMANI!

SCHIMBARI LA PLATA. Reduceri si sanctiuni la plata pentru fermierii care nu vor realiza procentul obligatoriu pentru plata pe inverzire.Daca pentru 2015 si 2016 acest procent era de 5% din intreaga exploatatie agricola, pentru 2017 creste la 7% ! Fermierii trebuie sa indeplineasca trei conditii, cumulativ, pentru acest procent. Explicatiile despre ce se va schimba la aceasta plata le da unul dintre sefii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) potrivit Agroinfo.

Elementul de noutate al politicii agricole comune (PAC) este schema de plata in cadrul platilor directe pentru practicile benefice pentru clima si mediu (plata pe inverzire n.r.). In 2015-2016 exista obligativitatea ca 5% din exploatatia fermierului sa indeplineasca aceste conditii cumulativ, diversificarea culturilor, intretinerea suprafetelor de pajisti permanente si prezenta zonelor de interes ecologic si daca aferent acestor ani, fermierii nu realizau procentul de 5% pentru cele trei conditii indeplinite cumulativ, nu erau sanctionati.

De exemplu, daca un fermier are 100 ha si doar 3% din exploatatia agricola indeplinea procentul de inverzire, nu era penalizat, ci era platit pentru aproximativ 70 ha la banii pe inverzire.

Din campania 2017, nu numai ca acest procent va creste de la 5% la 7%, dar daca fermierii nu realizeaza acest procent vor fi sanctionati.

De exemplu, daca fermierul realizeaza 5,5% , pentru 1,5% vor fi reduceri de la plata aferenta acestei scheme si, probabil, vor fi si sanctiuni. E prematur de spus deoarece nu exista deocamdata cadru legislativ, ci doar o directiva europeana la care se va alinia si tara noastra. La acest capitol, pot spune ca la nivelul judetului Mures, fermierii au fost bine informati si nu am avut probleme deosebite la platile pentru aceasta componenta, destul de consistenta, declara Ovidiu Savasca, directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura Mures.

Pentru campania agricola 2015, fermierii romani au incasat 59,12 euro/ha plata pe inverzire.

APIA Mures le-a platit fermierilor 70 milioane de euro pentru campania 2015. Suma include toate schemele de plata, tot ce inseamna subventii, acoperite din bugetul alocat Romaniei de Uniunea Europeana, dar si subventii platite de la bugetul de stat.

Din 28.000 de fermieri care au depus cererea unica de plata doar 150 nu au luat banii pe toate schemele de plata din cauza unor erori de soft care sunt in curs de rezolvare, adauga seful APIA Mures.

Sursa: Agroinfo

 

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top