NOUTATI DESPRE SUBVENTIA SPECIALA pentru MICII FERMIERI!

Ajutor exceptional care va fi platit fermierilor la inceputul anului 2017!  Anuntul a fost facut in premiera de catre fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, la Balul Fermierilor eveniment ce a avut loc pe data de 5 noiembrie la Targul Indagra. Fermierii ne-au trimis intrebari daca odata cu schimbarea conducerii Ministerului Agriculturii ”dispare” si acest ajutor, potrivit Agrointeligenta.

Ajutorul exceptional pentru crescatorii de vaci de lapte se va acorda fermierilor iar Ministerul Agriculturii pregateste deja proiectul de lege. ”Pentru acel proiect nu sunt modificari dar a ramas ca o sa il lamurim cu domnul ministru (Petre Daea – n.r.). Fermierii trebuie sa stie ca vorbim despre bani europeni deci nu se poate schimba nimic doar ca asteptam acum proiectul de lege”, ne-a explicat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine din Romania.

Romania a primit din bugetul european 5,5 milioane de euro pentru sectorul laptelui, suma ce a fost dublata din bugetul national. In luna ianurire crescatorii de animale ar putea sa primeasca acest ajutor exceptional al carui cuantum o sa fie cam de 36 de euro pe cap de animal. Banii vor ajunge la toti cei care au luat ANT-urile dar nu au primit Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Deci vorbim despre fermierii care detin intre 3 si 9 vaci inclusiv si care vor primi aceasta subventie de 36 de euro pe cap de animal.

Va reamintim ca Agrointeligenta -www.agrointel.ro. a fost prima publicatie agricola care a facut public acest nou ajutor exceptional care ii vizeaza in principal pe fermierii mici. Cine sunt fermierii care pot depune cereri? ”Se preconizeaza ca o sa fie un numar mare de fermieri care se incadreaza la acest sprijin. Banii vor merge doar la fermierii mici care nu s-au incadrat pentru sprijinul cuplat zootehnic in campania 2015. Banii vin si de la bugetul de stat atat pentru sectorul porcinelor cat si pentru producatorii de lapte, deci jumatate sunt bani europeni si restul din bugetul national”, a explicat in exclusivitate pentru Agrointeligenta – www.agrointel.ro, Claudiu Franc.

Cererile vor fi depuse la APIA iar fermierii nu sunt obligati sa prezinte vreo situatie a productiei de lapte sau vreun contract de livrare dar singura regula este sa NU fi beneficiat de sprijin cuplat zootehnic in campania 2015.

In plus, cererile se vor depune la agentia de plati ”de la A la Z” fara ca aceasta sa aiba vreo legatura cu cererea unica depusa deja in campania 2016. ”Deci sprijinul nu este conditionat de vreo productie si nici nu se va mai lega de acea data istorica cum a fost la Ajutorul National Tranzitoriu (ANT). Trebuie sa compensam si pierderile pe care le-au avut producatorii agricoli care detin pana in 15 capete si au pierdut in campania 2015 Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ-ul) din diferite motive: ca s-au taiat din animale, ca nu au fost eligibile pentru ca au depasit varsta de 8 ani, etc. dar au suportat costurile pentru Controlul Oficial al Performantelor COP) si Registrul Genealogic (RG)”, a mai spus Claudiu Franc.

In campania 2015, crescatorii de animale au beneficiat pentru plata ANT-ului de un cuantum de 447 de lei pe cap de animal si a fost acordat si fermierilor care detin intre 2 si 10 animale! 

Sursa: Agrointeligenta

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top