PFA-urile si intreprinzatorii persoane fizice au de astazi noi reguli care obliga in unele cazuri la restructurarea activitatii

Persoanele fizice autorizate si intreprinzatorii persoane fizice, titulari ai unei intreprinderi individuale, au de astazi un nou cadru care le obliga sa se incadreze in maximum 5-10 clase de activitati si sa limiteze numarul de angajati la maximum 3-8 persoane. Noile reguli au fost introduse in octombrie si, conform ONRC, devin valabile incepand de astazi. Firmele au un interval la dispozitie pentru conformare, potrivit Profit.ro.

Termenul de conformare este de 2 ani, pana cel tarziu la jumatatea lunii ianuarie 2019.

Din martie 2019, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va radia automat PFA-urile si intreprinderile individuale care nu s-au conformat pana la acel moment noilor reguli.

In Romania sunt inregistrate astazi, ca active fiscal, 584.000 de firme cu activitati independente (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale).

''Incepand cu data de 16.01.2017, se modifica modul de inregistrare si de functionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF). Facem precizarea ca, in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a Legii, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut mai sus, trebuie sa solicite oficiului registrului comertului competent modificarea in mod corespunzator a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate. In termen de 60 de zile de la implinirea celor 2 ani, oficiul registrului comertului radiaza din oficiu persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu au operat modificarile impuse de legislatia in vigoare'', atentioneaza ONRC.

Astfel, cum Profit.ro a anuntat din toamna anului 2015, o persoana fizica autorizata va putea avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.

Legislatia actuala nu limiteaza astazi clasele de activitate pentru PFA.

In acelasi timp, PFA va putea desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de munca.

Astazi, o persoana fizica autorizata poate angaja terte persoane cu contract individual de munca fara a fi obligata sa se limiteze la un anumit numar de angajati.

Pentru intreprinzatorii persoane fizice, titulari ai unei intreprinderi individuale, decizia este ca aceasta sa poate avea in obiectul de activitate pana la 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN si sa poata angaja cel mult 8 salariati.

Daca nu a fost autorizata anterior pentru una sau mai multe activitati, PFA sau intreprinderea individuala va trebui sa solicite autorizarea acesteia/acestora.

In realizarea obligatiilor, PFA si intreprinderea individuala pot opta pentru modificarea formei de organizare.

Explicatia autoritatilor pentru aceste modificari: Microintreprinderile sa nu isi schimbe statutul dupa ce observa facilitatile de care beneficiaza o astfel de intreprindere: ”Intreprinderile individuale sa nu dezavantajeze microintreprinderile, sa nu distorsioneze concurenta in piata si sa nu genereze tensiuni si disfunctionalitati in mecanismul economic, stimuland migrarea juridica, economica si fiscala a microintreprinderilor catre statutul de intreprindere individuala”.

Sursa: Profit.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top