PROTESTE la Bruxelles, saptamana viitoare!

FERMIERII IAU ATITUDINE. Crescatori de vaci pentru lapte din mai multe state ale Uniunii Europene se pregatesc sa iasa din nou in strada. Si nu oriunde, ci tocmai la Bruxelles, SAPTAMANA VIITOARE, potrivit Agroinfo.

Actiunea este pusa in scena de European Milk Board (EMB), organizatie care apara interesele a circa 100.000 de producatori de lapte din 15 state membre, nu si Romania. Protestul este programat pentru data de 23 ianuarie, in fata sediului Consiliului Uniunii Europene. Pretextul acestei iesiri in strada este solicitarea introducerii unui instrument de criza permanent, care sa previna surplusul de lapte praf degresat de pe piata.

„Piata lactatelor este inca blocata intr-o criza. Reducerea voluntara a productiei pare sa fi dus la o crestere a preturilor, dar vanzarea de lapte praf degresat din stocurile de interventie ale Uniunii Europene ar pune, inca o data, sub presiune aceasta piata. Asta inseamna ca masurile de interventie actuale nu ataca problemele la radacina. Prin urmare, avem nevoie de un instrument de criza permanent care sa impiedice surplusurile de pe piata produselor lactatelor si care sa asigure o stabilitate pe termen lung”, sustin reprezentantii EMB.

In noiembrie anul trecut, Comisia Europeana anunta ca ar putea introduce pe piata 22.500 tone de lapte praf degresat, din sistemul de interventie publica, dar pana la urma doar 40 de tone au fost puse in vanzare. Autoritatile de la Bruxelles au selectat doar acele oferte care au atins pretul minim de vanzare de 2.151 euro tona, un nivel peste preturile medii de piata, care in luna noiembrie au fost 2.000 euro/tona.

Sursa: Agroinfo

Login pentru a posta comentarii
Go to top