Imprimă această pagină

Subventii mai mari pentru fermele medii si mici

Comisia Europeana intentioneaza sa reduca valoarea subventiilor platite fermelor mari, mai ales daca acestea nu implementeaza practici agricole benefice pentru mediu si clima. In schimb, explotatiile medii si mici vor urma sa primeasca mai multi bani. Anuntul a fost facut chiar de catre Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

Posibila reducerea a subventiilor este o reforma care incearca sa faca fata scaderii bugetului destinat agriculturii, in urma iesirii Marii Britanii din blocul comunitar (Brexit).

„Daca fermierii vor sa obtina subventii directe, ei trebuie sa contribuie mai mult la obtinerea obiectivelor comune”, a declarat Phil Hogan, intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel, potrivit Agerpres.

De asemenea, Hogan a declarat ca intentioneaza sa reintroduca o propunere pe care Germania a respins-o pana acum, prin care vor fi reduse semnificativ subventiile pentru beneficiarii cu ferme mai mari.

„Trebuie sa gasim metode de a acorda mai multi bani fermelor mici si mijlocii”, a mai spus comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania sunt la ora actuala 3,6 milioane de exploatatii agricole (ferme sau gospodarii), care reprezinta 30% din exploatatiile agricole existente la nivelul Uniunii Europene, mai mentioneaza sursa citata.

Romania ramane in continuare statul cu cel mai faramitat teren agricol din Europa. Unul din mijloacele prin care autoritatile au incercat sa comaseze suprafetele agricole este plata redistributiva, care ofera subventii mai mari fermierilor care lucreaza intre 5-30 de hectare in comparatie cu agricultorii care detin doar intre 1-5 hectare, acestia fiind circa 85% din totalul beneficiarilor de plati directe. De exemplu, pentru Campania 2016, plata redistributiva pentru primul nivel (1-5 hectare) este de 5 euro, iar pentru cel de-al doilea nivel (5-30 de hectare) este de 48,85 de euro la hectar.

In Romania exista circa 750.000 de fermieri care au intre 1-5 hectare.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii