AGERPRES: Stefan Nicolae (Agrostar): Speram ca actualul Guvern sa inteleaga ca producatorul roman nu mai are timp sa astepte

Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, a afirmat sambata, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din Romania, ca spera ca actualul Guvern sa inteleaga ca producatorul roman 'nu mai are timp sa astepte' si ca trebuie sa renunte la consultari doar pentru a 'bifa' astfel de actiun, potrivit Agerpresi.

"Am inghitit nu de putine ori aceste masuri care se reflecta la ora actuala in ceea ce se intampla pe piata. In toate sectoarele agricole, producatorul roman este cel mai napastuit. Tot ceea ce inseamna desfacere, tot ceea ce inseamna comercializarea produselor noastre, sistemul a inventat alti baieti destepti care castiga de nu stiu cate ori. De ce? Stiti raspunsul. Nu am reusit sa ne consolidam intr-o structura puternica si sa ripostam atunci cand drepturile si interesele noastre sunt lovite de aceste multinationale care au intrat si au creat monopolul si care au inventat intermediarii. Subventiile pe care noi le luam, din pacate, daca analizam cu atentie, aceste subventii nu capitalizeaza agricultorul din Romania, ci intermediarul si comerciantul indirect, pentru ca noi ne platim datoriile la banca, alte investitii. Nu de putine ori am asistat neputinciosi la tot felul de acte normative si de legi despre care la televizor se spune ca ele contin tot felul de forme de sprijin si bani care vin catre noi, dar in esenta, atunci cand sunt puse in aplicare, vedem ca de fapt banii merg in alta parte si legislatia are alte obiective", a spus presedintele Agrostar.

El a subliniat ca, nu de putine ori, asa-zisele intalniri dintre Ministerul Agriculturii si asociatiile agricole sunt doar pentru 'bifarea' unor actiuni, iar pentru producatori nu se intampla absolut nimic.

"Lucrurile nu mai pot continua asa, pentru ca noi avem o datorie nu fata de noi, ci fata de copiii si familiile noastre ca lucrurile sa nu le mai lasam asa si singura noastra forma de manifestare este constituirea unor structuri puternice care sa aiba capacitatea sa isi sustina interesele, sa aiba capacitatea si expertiza sa negocieze in interesul dumneavoastra cand merge la Ministerul Agriculturii si nu in interesul lor sau al unor grupuri de interese si chiar sa iasa in strada cand e nevoie. Din acest motiv, am insistat ca pe langa asociatiile profesionale sa facem si niste sindicate foarte puternice", a mai spus presedintele Agrostar.

El a mentionat ca producatorii romani isi pot apara interesele doar prin unitate.

"Daca partenerii nostri si noul Guvern va intelege — si sper sa inteleaga — ca de acum incolo tot ceea ce inseamna interes pentru micul producator si pentru agricultura in general trebuie construit impreuna cu noi si pentru noi, atunci va fi bine si vom fi niste parteneri adevarati. Daca actualul Guvern va continua sa persiste intr-o consultare, asa cum au facut si vechile guverne, atunci intre noi si dansii va fi un razboi. Noi nu mai avem timp sa asteptam. Sa asteptam sa ajungem unde? In sapa de lemn?", a adaugat presedintele Agrostar la intalnirea cu apicultori din tara.

Stefan Nicolae a mai afirmat ca hipermarketurile continua sa refuze fara motiv produsele romanesti si comercializeaza la rafturi produse din import. El a spus, in context, ca inclusiv marfa care vine de la cooperativa Federatiei Agrostar este refuzata.

"S-a dat lege pentru 51% produse romanesti in hipermarketuri. E o farsa. Miercuri avem intalnire la Comisia de afaceri europene pe acest proiect de lege. Noi am trait pe pielea noastra si avem aceasta experienta a relatiei cu marile supermarketuri. Eu voi propune ca fiecare supermarket sa aiba coltul romanesc, cu marfa romaneasca. Daca nu le convine hipermarketurilor, atunci cele care sunt in oras sa fie inchise sambata si duminica, iar cele care sunt in afara, cum sunt in tarile europene, sa ramana deschise", a mai afirmat presedintele Agrostar.

 Sursa: Agerpres

Login pentru a posta comentarii
Go to top