DATA-LIMITA: 15 MAI! SUBVENTIE de 1.500 euro/an PANA IN 2020!

Subventia de 1.500 de euro pe an, disponibila pentru fermieri! Producatorii agricoli mai pot cere banii la AFIR pentru Schema pentru micii fermieri (sM 6.5) pana la data limita de 15 mai 2017, ora 16.00. Aceasta submasura a fost lansata pentru prima oara in luna decembrie a anului trecut. Alocarea bugetara stabilita pentru sM 6.5 este de 112,3 milioane de euro, potrivit Agrointeligenta.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este echivalentul a 120% din cuantumul anual al sprijinului acordat pe schema de micii fermieri din Pilonul 1.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plati directe catre fermieri) pentru cel putin un an si care se angajeaza sa transfere definitiv sau sa arendeze altui fermier intreaga lor exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare.

Atentie! Prima anuala se va adauga la sumele primite din arenda sau in urma vanzarii exploatatiei. Adica fie ca arendati sau vindeti acești 1.500 de euro ii primiti in plus pana in 2020! 

Foarte important! Daca nu ati fost inscriși la APIA in 2015 in Schema de mici fermieri sau v-ati retras din schema NU puteti depune cerere pentru aceasta subventie!

Solicitantii (persoane fizice/reprezentantii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:

-Sa fie persoane fizice sau juridice romane;

-Sa actioneze in nume propriu;

-Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;

-Sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I;

-Sa detina integral in proprietate exploatatia (cel putin terenurile sau terenurile și animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) ce urmeaza a fi transferata/ care a fost transferata;

-Sa se angajeze sa transfere definitiv/sa fi transferat definitiv catre alt fermier intreaga sa exploatatie (cel putin terenurile sau terenurile și animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) si drepturile de plata corespunzatoare;

-Sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.

Nu sunt eligibili solicitantii:

-Care nu au avut inregistrata la APIA exploatatia care face obiectul transferului;

-A caror exploatatie care face obiectul transferului este integral zootehnica;

-Care au proiecte in derulare prin Programul FEADR in sectorul agricol;

-Care au sanctiuni multianuale in cadrul schemelor derulate de APIA.

Foarte important! Fermierii care au fost exclusi de la plata in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I in anul precedent celui in care a transferat exploatatia nu sunt eligibili in cadrul acestei submasuri.

Fermierii care s-au retras din Schema simplificata pentru micii fermieri sau nu au primit plati in cadrul acestei scheme in anul 2015, nu mai au posibilitatea de a accesa submasura 6.5 in anul 2016, deoarece aceștia au obligatia de a ramane in Schema simplificata pentru micii fermieri cel putin 1 an.

Transferul definitiv al exploatatiei (cel putin terenurile sau terenurile și animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) se va face integral catre un singur fermier, care trebuie sa fie inregistrat la APIA. ”Transferul definitiv al terenului se poate face prin urmatoarele contracte acceptate: contract de vanzare-cumparare; act de donatie; contract de arenda incheiat pe o perioada de minim 20 de ani, incepand cu anul depunerii cererii de finantare. Accesarea submasurii si succesul implementarii presupune existenta unei relatii contractuale intre doi fermieri. Astfel, desi sunt platiti cei care cedeaza exploatatia, criteriile de selectie ii au in vedere si pe cei care preiau exploatatiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe langa marirea suprafetei exploatate, si comasarea terenurilor agricole. Sprijinul oferit este o oportunitate pentru dezvoltarea unor exploatatii mai puternice care sa beneficieze de fonduri europene pentru investitii”, a declarat pentru www.igj.ro, Constantin Negrea, director la APIA Gorj.

Daca sunteti interesati de aceasta masura puteti descarca Ghidul Solicitantului: Ghidul_Solicitantului_sM6.5

Sursa: Agrointeligenta

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top