O noua piata de export pentru crescatorii europeni de bovine

Crescatorii de bovine din Uniunea Europeana vor avea oportunitatea, in viitorul apropiat, sa exporte si in Chile.

De curand, statul sud-american si-a schimbat legislatia privind schimburile comerciale, actiune care deschide practic posibilitatea exporturilor UE catre Chile, informeaza un comunicat al Comisiei Europene. Uniunea Europeana nu a putut stabili relatii comerciale privind carnea de vita cu Chile deoarece statul sud-american avea o clasificare diferita a carcaselor de bovine fata de cea europeana. Oficialii europeni si chilieni au convenit intr-un final asupra unei corelatii intre standardele celor doua tari, potrivit stiriagricole.ro.

Evenimentul vine intr-un momement oportun, mai ales in contextul in care Uniunea Europeana si Chile incearca sa-si reactualizeze Acordul de Asociere, in vigoare din 2002, mai mentioneaza sursa citata.

Uniunea Europeana incearca sa gaseasca tot mai multe piete de export pentru carnea de vita. In 2016, exporturile europene de carne de vita (702.883 tone) au fost in crestere cu 18% fata de 2015. Turcia a ramas cea mai mare piata de export (10% din total) urmata de cea din Hong Kong, Liban si Israel.

Pe de alta parte si importurile de carne de vita au crescut anul trecut cu 3,4%, comparativ cu 2015.

Romania poate exporta carne de vita in Turcia, dupa validarea celor doua unitati de abatorizate din judetele Calarasi si Bistrita-Nasaud de catre specialistii turci. Este pentru prima data cand Romania are acces la piata turca, dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Romania a importat de 2,3 ori mai multa carne de vita decat a exportat in primele sapte luni ale anului, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Efectivul de bovine al Romaniei a scazut in ultimii 10 ani cu circa 900.000 de exemplare, de la 2,9 mil. capete in 2006 la circa 2 mil. anul trecut. Fata de 1990, o perioada in care Romania avea 5,3 milioane de bovine, efectivul de animale a scazut cu 3,2 mil. capete in 25 de ani, potrivit INS.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top