SCANDAL de PROPORȚII ÎNTRE OIERII din ROMÂNIA!

BĂIEȚII VESELI AR ÎNVÂRTI SUBVENȚIILE! Scandalul mocnește între crescătorii de oi din România! Ghiță Ciobanul, Gheorghe Dănulețiu, și mai mulți oieri vor să vină vineri, 24 martie 2017, la Ministerul Agriculturii! Oierii vor să-i dezvăluie ministrului afacerile care se învârt în jurul celei mai mari subvenții! Cum sunt vânduți berbeci bătrâni sau miei de un an drept berbeci de rasă, ca unii să încaseze subvenția, și alte necazuri pe care fermierii nu mai vor să le țină ascunse.

 

Știu toți fermierii că pentru încasarea sprijinului cuplat, al cărui cuantum e de vreo trei ori mai mare decât ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, pe care-l încasează cam toți oierii, e nevoie să ai oile înscrise în registrul genealogic al rasei, ori să ai berbeci de rasă cu certificate de origine. Un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine. "Băieții veseli" din sectorul ovine, printre ei unii lideri ai oierilor, spune Ghiță Ciobanul, ar fi văzut în aceste criterii de eligibilitate o sursă bună de făcut bani.

 

Ceea ce e acum nu e deloc bine pentru fermierii din România. E bine doar pentru unii. Foarte multă lume a vrut să-și înscrie oile pentru SCZ (sprijin cuplat n.r.) și nu a putut pentru că băieții noștri veseli vorbesc una la televizor și în realitate fac alta. De exemplu, sunt niște băieți care au plătit ca să fie înscriși în SCZ, li s-au luat banii și nu au fost înscrise animalele în controlul oficial al producțiilor.

 

Unul a plătit vreo 16 milioane de lei vechi și nu are nici măcar chitanță și nici oile înscrise. Noi nu putem face montă dirijată la peste 1.000 de oi. Este imposibil să alegi 35 de oi să le ții cu un berbec 35 de zile! Noi nu putem îndeplini condițiile astea pentru sprijinul cuplat. Cât privește controlul oficial al producțiilor (COP), nu știu câți îl fac. Poate doar 2% din oierii din România fac COP.

Am fost la APIA la Zalău și m-au întrebat de ce nu vreau să bag oile la SCZ. Și le-am spus: domnilor, dar noi nu putem să îndeplinim condițiile astea și nu ne apucăm acum să înșelăm. S-au pus condițiile astea pentru că sunt interese foarte mari de sus. De la federațiile astea. Nu zic de Romovis că acolo e nea Nicu (Nicolae Cioranu, președinte Federația Romovis n.r.) și e om de treabă. Dar interesele se fac după ceilalți.

 

Toate s-au întâmplat de la IndAgra de anul ăsta. De atunci, s-a dat și ajutorul de minimis, s-au scos bani și s-a plătit minimis, dar subvențiile nu le-am primit nici acum. Nici nu știu cum se vor da banii la oameni. Sunt restanțe și de anul trecut. Nu am primit niciun leu subvenție. Dar impozitele care ne așteaptă sunt mari. Anul trecut a fost 4 lei pe cap de oaie, dar acum am auzit de 12 lei pe cap de oaie, 20 de lei, acuză Ghiță Ciobanul.

Fermierul spune că vrea să formeze un sindicat al oierilor și, împreună cu nucleul acestui sindicat, să vină vineri la Ministerul Agriculturii.

Am scos printr-un avocat statutul sindicatului și vrem să-l punem în mișcare. Cine să ne apere și pe noi dacă nu avem sindicat?! Vrem să venim vineri la minister pentru că se va discuta despre subvențiile noastre, ce se întâmplă după 2020, și o să fie și băieții veseli acolo, la minister, cei care negociază de obicei. Noi chiar vrem să ne întâlnim cu ei față-n față, la ministrul agriculturii, dacă ministrul ne primește și pe noi. 

Nu suntem împotriva COP, dar să se facă legal. Nu să fie 100%, dar măcar 80%. Nu cum s-a făcut cu berbecii. Mulți au cumpărat berbeci reformă din târguri cu 2-3 milioane de lei vechi și i-au vândut cu 25 de milioane de lei vechi pe ajutorul de minimis, ca berbeci de rasă. No, ce origine are ăla dacă e cumpărat de la badea?! Știu pe unul care a vândut 300 de berbeci de la 300 de oi.

Un oier mi-a spus că a cumpărat berbeci de rasă și când colo berbecii ăia aveau 35 de kilograme. A vândut unul de la Maramureș 500 de berbeci și a zis că sunt de rasă. În realitate, erau miei și berbeci bătrâni, cumpărați de prin târguri, și aveau certificate de origine. De unde erau certificatele de origine, cum au făcut rost de ele?! Vrem să știm și noi! I-am explicat și domnului ministru Irimescu și domnului ministru Daea. Domnul Daea a zis că trimite controale, dar nimic. Băieții veseli s-au lăudat: stați liniștiți că nu face nimeni controale! Eu la oi am crescut și tot de oi mă ocup, am 1.800 de oi, dar în realitate, nu pe hârtie, înțelegeți? Și mă doare sufletul de ce se întâmplă, spune oierul.

Ghiță Ciobanul și oierii lui sunt deciși să vină la minister. Numai dacă se întâmplă ceva extraordinar nu venim, mai spune fermierul.

SURSA: AGROINFO

Login pentru a posta comentarii
Go to top