Ministrul Agriculturii: Pretul laptelui la raft este unul dintre CELE MAI MARI din UE, dar producatorii vand cu 60 bani litrul

Pretul laptelui in Romania, la raft, depaseste media europeana, in timp ce pretul primit de producatori este foarte mic, de aproximativ 60 de bani pe litru, astfel ca sunt necesare masuri de sprijin pentru producatori, inclusiv o subventie pentru colectare, sustine ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Evenimetului Zilei.

 

„Trebuie sa gasim o solutie, impreuna cu Comisia Europeana, sa putem acorda subventii pentru colectarea laptelui. Pretul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. (...) In nordul tarii, producatorii sunt nemultumiti pentru ca au ajuns sa comercializeze laptele cu 60 de bani”, a explicat astazi Irimescu in cadrul unei conferinte de specialitate, potrivit Agerpres.

Drumul spre faliment

Mai mult, el a atras atentia ca trebuie verificat modul in care este posibila comercializarea laptelui din Polonia pe piata romaneasca cu 19 eurocenti pe litru.

„Vom verifica aceste aspecte, dar cert este ca asa arata cifrele. (...) Producatorii romani vand laptele cu 60 de bani litrul si nu au cum sa supravietuiasca. Este usor de falimentat o ferma, dar mult mai greu sa repornesti o unitate de productie”, a subliniat ministrul de resort.

Mai mult, Achim Irimescu spune ca producatorii din Romania nu pot concura de la egal la egal cu cei europeni din cauza lipsei infrastructurii de transport, dar si pentru ca producatorii europeni au in spate decenii de subventionare masiva, sunt mult mai bine organizati si, deci, mult mai eficienti.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii spune ca, daca pretul scazut de la producator nu se reflecta in pretul de la raft, inseamna ca exista cerere.

Potrivit datelor publicate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% in trimestrul I din 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut, totalizand 38.120 tone, in timp ce in luna martie s-a majorat cu 62%, pana la 12.734 tone, comparativ cu perioada similara din 2015.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top