EXCLUSIV Pomicultorii afectati de ingheturile tarzii vor primi despagubiri

Pomicultorii care au fost afectati de ingheturile tarzii din primavara au sanse mari sa primeasca in acest an un ajutor de minimis din partea Ministerului Agriculturii, scrie stiriagricole.ro. In prezent, pe baza documentelor de constatare din teritoriu se lucreaza la elaborarea actului normativ care va stabili cuantumul sprijinului financiar pe care il vor incasa fermierii.

 

„Oscilatiile frecvente de temperatura din luna martie au afectat preponderent speciile de cires, cais si piersic. Exista pierderi cuprinse intre 15 si chiar 100%. Pierderile totale sunt in general la cais si cires. Am notificat Ministerul Agriculturii cu privire la acesta problema, precizand de asemenea ca societatile de asigurari nu au vrut sa asigure productia inainte de luna aprilie. In teritoriu s-au facut comisii de constatare, de catre Consiliile locale. Acestea au datoria sa intocmeasca un raport si sa-l trimita catre centralizare. Din ultimele discutii cu reprezentantii MADR, va exista un program de minimis prin care sa venim in ajutorul fermierilor afectati, mai ales ca au avut cheltuieli inseamnate pentru livezi si nu au de unde sa si le acopere singuri”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Tanase, directorul OIPA Legume-Fructe.

Potrivit directorul OIPA Legume-Fructe, cele mai afectate zone de ingheturile tarzii sunt judetele din sud „pornind de la Galati, zona Matca, Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, Tulcea, Constanta, Teleorman, Dolj si Mehedinti”.

Intrebat daca si legumicultorii afectati de grindina ar putea beneficia de un sprijin financiar, Aurel Tanase a precizat ca in acest sector nu exista pagube atat de mari precum la pomicultori, in prezent fiind inca trimise la Bucuresti rapoartele de constatare a pagubelor.

„Daca vorbim de legumicultura, aici au fost infiintate culturi in spatii protejate si au fost oarecum ferite de ingheturi si brume. Cu grindina, au existat ceva probleme in judetele Calarasi, Giurgiu. Momentan se fac constatari, insa oricum vorbim de o suprafata afectata mica. La legumicultura exista alte probleme majore. Fiind un sector cu manopera multa, cu efort investitional mare, cu durata de asteptare pana la recoltare, cu o valorificare greoaie, mai ales pentru micul fermier, creaza probleme in sensul micsorarii suprafetelor, care este alarmant”, ne-a mai spus directorul OIPA Legume-Fructe.

In acest an, pomicultorii s-au confruntat cu o primavara extrem de capricioasa. Dupa temperaturi care au atins si 15 grade Celsius in decembrie, in luna februarie au fost inregistrate si temperaturi absolute de -25 de grade. Astfel, efectul asupra mugurilor de rod a fost unul dramatic. Specialistii sunt de parere ca in acest an productiile de cais, piersic si cires vor scadea cu cel putin 50%.

Pomicultorii sunt avertizati ca 2016 va fi un an dificil, mai ales pentru speciile samburoase, nu doar din cauza oscilatiilor de temperatura, ci si sanselor mari de aparitie a bolilor si daunatorilor.

„Anul acesta va fi unul dificil pentru samburoase, pentru cais, piersic. Si pentru prun a fost o primavara cu probleme, mai ales din cauza bolilor si daunatorilor. In prezent exista conditii propice de aparitie a bolilor foliare. Marul, putem spune ca este mai ferit oarecum, cel putin nu pare afectat. Oricum, trebuie sa subliniam ca perspectiva pentru pomicultori, pe termen lung, nu este una roz. Oamenii trebuie sa se gandeasca la alternative, la adaptarea culturii, a speciilor pe care le lucreaza, a soiurile la aceste schimbari climatice. Nu mai putem merge pe ce s-a facut acum 20-30 de ani. Diferentele de temperatura, aceste oscilatii, schimbari climatice, trebuie serios luate in calcul daca vrem sa avem productie si rezultate in livezi”, a declarat prof. univ. dr. Dorel Hoza, de la Facultatea de Horticultura, din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV).

In 2014, Romania avea o suprafata de 145.000 hectare cultivata cu fructe si o productie de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top