APIA: 520,4117 de euro, cuantumul pe hectar pentru lucerna. 4.516 de fermieri au deja banii in conturi

Sprijinul cuplat pentru lucerna pentru anul de cerere 2015. Fermierii care asteptau acesti bani au primit o veste buna de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) care a anuntat oficial care este cuantumul pe hectar, suma ce depaseste de aproape 10 ori estimarea initiala, scrie Agrointeligenta.

 

520,4117 de euro pe hectar adica 2298,970726 de lei pe hectar este suma exacta pe care fermierii care au cultivat lucerna o primesc pentru anul de cerere 2015. Cuantumul initial era de 55,00 de euro deci se poate spune ca fermierii au avut parte de o mare surpriza desi foarte multi dintre producatorii agricoli au fost lasati pe dinafara. APIA a comunicat ieri ca 8.872 de fermieri primesc sprijinul cuplat vegetal pentru lucerna. Dintre acestia, agentia de plati a reusit sa transfere banii pentru mai mult din jumatate dintre fermieri, adica mai exact 50,90%!

Iata care sunt cifrele comunicate de la APIA pe care ar trebui sa le stie orice cultivator de lucerna:

Plafon alocat: 18.963.500,00 de euro adica 83.653.882,40 de lei

Procentul platit de APIA din plafonul alocat: 64,04% din total

Numarul de fermieri care au solicitat sprijinul in 2015: 8.872 

Cuantumul pe hectar: 520,4117 de euro adica 2298,970726 de lei pe hectar

Fermieri autorizati la plata pana pe 22 august: 4.834 adica 54,49% din total

Fermieri platiti pana pe 22 august: 4.516 adica 50,90% din total

Suma totala autorizata la plata: 62.774.640 de lei

Suma totala platita: 53.569,711 de lei

Conform celor spune de directorul APIA, Nicolae Horumba, platile pentru sprijinul cuplat intra in conturile fermierilor chiar a doua zi dupa ce se face autorizarea la plata. In aceeasi ordine de idei, Horumba a precizat ca termenul legal pana la care se pot face platile si pentru acest sprijin este 15 octombrie dar tara noastra si-a asumat in fata Comisiei Europene data de 30 septembrie.

Motivele pentru care foarte multi fermieri au ramas fara bani

Ministerul Agriculturii estima in 2014 ca suprafata cultivata cu lucerna in 2015 va fi de 344.300 de hectare. Potrivit unei comunicari a APIA solicitata de Agrointeligenta, numarul real de hectare cerute, atentie nu eligibile, la plata a fost de 50.056,44 adica de circa 5 ori mai mic. 

Foarte multi fermieri care au cerut bani pentru sprijinul cuplat-lucerna au fost respinsi de la plata din doua motive: fie nu au bifat sprijinul cuplat ci doar nutret asa cum era lucerna incadrata anterior, fie au facut export lucru ce nu face obiectul platilor APIA. ”Pentru lucerna va fi o crestere extrem de consistenta a cuantumului. Motivul este ca exista multe ferme mari care au facut export si care nu se vor califica la plata, pentru ca, comercializarea trebuia sa se faca pe un circuit national. Mai sunt si alte elemente care au condus la cresterea cuantumului. Ne bucuram ca s-a ajuns la aceasta suma pentru lucerna, pentru ca aceasta cultura impacteaza si sectorul zootehnic. De obicei cei care au in exploatatii lucerna au si zootehnie”, declara pe 30 iunie, Florin Faur, fost director al APIA.

Pentru o pozitie mai clara a APIA, Agrointeligenta a trimis o solicitare la agentia de plati tocmai pentru a lamuri care este situatia concreta a celor care au cerut sprijinul cuplat pentru lucerna in campania 2015. Iata ce raspuns am primit! ”Unitatea de industrializare si (…) trebuie sa fie inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau autorizata/inregistrata potrivit prevederilor Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 109/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale de ferma si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de ferma, cu modificarile ulterioare”, este raspunsul oficial al APIA.

Va reamintim ca sprijinul cuplat pentru cultura de lucerna se acorda fermierilor activi care fac dovada:

-Au realizat anual o productie minima de 15 tone/ha masa verde sau 3,75 tone/ha fan;

-Au comercializat cel putin productia minima de 15 tone/ha masa verde sau 3,75 tone/ha fan pe baza contractului incheiat cu exploatatii de crestere a animalelor inscrise in RNE si a facturii fiscale de vanzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, in cazul persoanelor fizice; sau

-Au consumat cu animalele pe care le detin, inscrise in RNE, si/sau au stocat in vederea consumului cu acestea cel putin productia minima de 15 tone/ha masa verde sau 3,75 tone/ha fan obtinuta in ferma. Verificarea eligibilitatii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevazute in anexa nr. 5, si a dublului numarului mediu de animale din ferma pe perioada anului de cerere.

Sprijinul cuplat pentru cultura de lucerna se acorda fermierilor exploateaza un teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 ha, suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 ha;

Sursa: Agrointeligenta

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top