AGROSTAR

AGROSTAR

Florin Barbu este noul președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

După ce Adrian Chesnoiu a preluat funcția de ministru al Agriculturii, cea de președinte al Comisie de Agricultură din Camera Deputaților a rămas vacantă și a fost preluată de colegul său de partid, deputatul PSD de Olt Florin-Ionuț Barbu.

Înainte de a fi alea parlamentar, Barbu a condus timp de 6 ani, între 2014 și 2020, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), funcție din care a coordonat cele mai cele mai ample lucrări de reabilitare a sistemului principal de irigații și a implementat programul de apă gratuită pentru fermierii care irigă.

Conform acordului de comisii de la începutul legislaturii, președinția Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a revenit PSD, în timp ce cea de la Senat este a PNL, iar președintele este senatorul liberal George Scarlat, fost deputat, dar și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii până înainte de alegerile din decembrie 2020.

Sursa:

https://agrointel.ro/206595/florin-barbu-este-noul-presedinte-al-comisiei-de-agricultura-din-camera-deputatilor/

Deși Oros s-a plâns în permanență că fostul premier Florin Cîțu nu i-a dat bani suficienți, adevărul iese acum la iveală: incompetența lui Oros și a camarilei sale va duce la dezangajarea a 2,3 miliarde de lei (aproape 500 de milioane de euro) din bugetul MADR pe acest an, cu ocazia rectificării bugetare de mâine, 26 noiembrie 2021. Practic, MADR va pierde acești bani pentru că nu îi va putea cheltui, conform asumărilor din Legea Bugetului pe 2021, până la finalul anului. Amintesc că sumele necheltuite de un minister nu pot fi reportate pe anul viitor, acestea se întorc la bugetul de stat, conform legii.

Aceste sume, pe care Oros nu a fost în stare să le cheltuie pentru sprijinul fermierilor români, provin în special din bugetul AFIR, al proiectelor cu finanțare europeană ce ar fi trebuit să se realizeze în acest an. Demn de remarcat este, în aceste condiții, și prestația catastrofală a actualului director general AFIR, Mihai-Liviu Moraru, un alt „pariu ratat”, marca Adrian Oros. O evaluare serioasă a mandatului actualului director general AFIR cred că se impune iar rezultatele evaluării să fie comunicate fermierilor cât mai repede.

Amintesc că, în februarie 2021, fermierii aveau nevoie de 200 de milioane de euro pentru despăgubirile de secetă. Oros, pe blat cu mulți care acum se grăbesc, „curajos”, să se dezică de el acum când nu mai are nicio putere, au zis că nu sunt bani. Iar 9 luni mai târziu, aflăm că același Oros, și camarila lui de la MADR, lasă necheltuiți de două ori și jumătate banii care ar fi fost atât de necesari fermierilor români afectați de secetă. Și pentru care Asociația Forța Fermierilor, singura la acel moment, a protestat public, prin două acțiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii. „Curajoșii” au apărut mult mai târziu, atunci am fost singurii din mediul asociativ care ne-am luptat cu o catastrofă de ministru, pe nume Adrian Oros.

Sursa:

https://agrointel.ro/206540/dezastrul-lasat-de-oros-la-ministerul-agriculturii/

Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-a contactat pe noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după ce publicația Pressone l-a ”acuzat” că a fost ofițer în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a MAI.

Proaspătul ministru al Agriculturii ne-a oferit, cu promptitudine, o reacție ”la cald” cu privire la conținutul textului publicat de pressone.ro. Chesnoiu nici nu a apucat să se instaleze bine la Ministerul Agriculturii că este deja ținta primului atac.

”Mulțumesc pentru solicitarea punctului de vedere! Precizez că CV-ul meu este public, inclusiv că am lucrat în domeniul investigării fraudelor, afaceri europene, anticorupţie și afaceri interne în MAI. Nu am lucrat nici un minut la ”Doi și un un sfert-ul” insinuat în presă, pentru că această instituție, din câte cunosc eu, a fost desființată în 1997! Am lucrat timp de aproximativ 2 ani (2009-2011) în domeniul protecției personalului, în cadrul Direcției Informații și Protecție Internă din MAI, iar acest lucru este cât se poate de public, după cum i-am menționat și doamnei Emilia Șercan. Sper totuși că activitatea în domeniul investigării fraudelor și anticorupție nu a devenit o rușine în România”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Chesnoiu a făcut referire și la activitatea sa strâns legată de sectorul agricol, atât ca fost șef al AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cât și ca președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. ”În toată activitatea mea profesională mi-am servit țara cu onestitate și cu dedicare și tot așa voi continua și ca ministru al Agriculturii. De altfel, cititorii dumneavoastră cunosc bine activitatea pe care am desfășurat-o în ultimii ani în domeniul agriculturii, atât ca Director General AFIR cât și în calitate de președinte al Comisei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. Vă confirm că sunt adeptul transparenței și al dialogului, o atitudine obligatorie când îți slujești țara și poporul, în serviciul public”, a mai precizat Chesnoiu.

Sursa:

https://agrointel.ro/206649/adrian-chesnoiu-declaratii-25-noiembrie-2021/

Politica Agricolă Comună (PAC) nu este doar o politică de mediu, ci una care influențează întreaga viață atât a fermierilor cât și a consumatorilor, este de părere europarlamentarul român Dan Motreanu. Oficialul a susținut noua Politică Agricolă Comună prin discursul său ținut aproape de finalul unei dezbateri în Parlamentul European, la care au luat parte atât susținătorii PAC cât și criticii acestei noi politici agricole.

Astăzi, marți – 23 noiembrie, eurodeputaţii care au intermediat un acord cu guvernele statelor membre privind reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) au făcut un apel către Parlamentul European să îşi dea acordul final pentru reforma PAC. Opiniile au fost exprimate pe marginea reformei Politicii Agricole Comune a UE, care prevede o arhitectură mai ecologică, mai echitabilă, mai flexibilă și mai transparentă pentru fermieri și consumatori. La finalul dezbaterilor, votul pentru pachetul de reforme din cadrul noii PAC a fost pozitiv.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO redă discursul europarlamentarului român în Parlamentul European.

”Îmi exprim astăzi susținerea pentru noua Politică Agricolă Comună, chiar dacă ea nu este perfectă, dar îmi exprim acest lucru pentru că ea urmărește să îmbunătățească viața fiecăruia dintre noi. PAC nu este doar o politică de mediu, ci este mult mai mult decât atât, aceasta ține de întreaga noastră viață. Pe cei care se îndoiesc, îi îndemn ca să facă doar un simplu exercițiu de imaginație despre ceea ce s-ar fi întâmplat în ultimii doi ani fără munca zilnică și eforturile fermierilor europeni de a pune pe masa noastră alimentele necesare. Politica Agricolă Comună urmărește nu doar să contribuie la conservarea naturii și a resurselor naturale, ci să garanteze venituri și un trai echitabil pentru fermieri și să asigure cetățenilor europeni alimente sigure pentru sănătate și la prețuri accesibile. Totodată, prin distribuirea fondurilor în favoarea fermelor mici și mijlocii protejăm modul de viață al familiei tradiționale din satul european, fără a afecta activitatea fermelor mari performante, iar prin încurajarea tinerilor de a deveni fermieri putem asigura continuitatea vieții în acest spațiu”, a menționat oficialul european.

Europarlamentarul Dan Motreanu a punctat și că pentru prima dată au fost trasate liniile condiționalității sociale, prin care se asigură dreptul la o viață demnă lucrătorilor din agricultură.

”Nu în ultimul rând, prin noua Politică Agricolă Comună, asigurăm dreptul la o viață demnă, prin introducerea pentru prima dată a condiționalității sociale, care oferă lucrătorilor agricoli, inclusiv celor sezonieri, garanții privind respectarea condițiilor de cazare, de muncă, a salariului minim și accesul la asistență medicală în conformitate cu standardele legislației europene”, a menționat europarlamentarul român, Dan Motreanu în discursul său în P.E.

Totodată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dan Motreanu menționaeză că finanțarea totală este de ” 386 miliarde euro pentru următorii 7 ani, din care României îi sunt alocate 22 miliarde euro”.

Europarlamentarul mai spune în mesajul său de pe pagina de socializare că și-a îndemnat colegii eurodeputați la un exercițiu de imaginație pentru a demonstra importanța fermierilor în aceste vremuri de grele încercări.

”În intervenția mea de astăzi mi-am îndemnat colegii eurodeputați să facă un simplu exercițiu de imaginație: ce s-ar fi întâmplat fără munca zilnică și eforturile fermierilor și ale lucrătorilor agricoli sezonieri de a pune pe mesele noastre alimentele necesare pe timpul pandemiei?
Am salutat faptul că, prin noua PAC, reușim să asigurăm dreptul la o viață demnă pentru lucrătorii agricoli, prin introducerea – pentru prima dată, a ”condiționalității sociale” care oferă tuturor lucrătorilor, inclusiv celor sezonieri, garanții privind respectarea condițiilor de cazare, de muncă, a salariului minim și accesul la asistență medicală în conformitate cu standardele legislației europene”, arată Dan Motreanu.

Oficialul european punctează că noua Politică Agricolă Comună trebuie să continue și să garanteze veniturile adecvate unui trai echitabil pentru fermieri și cetățenii europeni.

”Cu toate că 25% din pilonul I și 35% din pilonul II sunt alocate pentru măsurile de mediu și climă, am evidențiat faptul că PAC trebuie să continue să garanteze venituri adecvate și un trai echitabil pentru fermieri și să asigure cetățenilor europeni alimente sigure pentru sănătatea lor, la prețuri accesibile. Am subliniat faptul că este important să investim și să direcționam sectorul agricol european într-o eră mai verde și modernă. Este însă la fel de important să revenim la tehnicile tradiționale, pe care fermierii le folosesc de mii de ani, precum rotația culturilor, care sporește considerabil menținerea carbonului în soluri și care s-a dovedit mult mai prietenoasă cu mediul decât tehnicile folosite în prezent. Prin redistribuirea a 10% din plățile directe în favoarea fermelor mici și mijlocii, noua PAC protejează modul de viață al familiei tradiționale din satul european. Direcționăm minim 3% din alocări către încurajarea tinerilor de a deveni fermieri pentru a asigura continuitatea vieții rurale și reînnoirea generațiilor în mediul rural”, a menționat Motreanu.

Eurodeputatul scrie că României îi revin, în perioada 2021 – 2027, 22 de miliarde de euro și arată modul în care sumele vor fi distribuite.

”Pentru perioada 2021-2027, România dispune de o alocare totală de aproximativ 22 de miliarde de euro (prețuri curente) pentru agricultură și dezvoltare rurală, distribuite astfel:

14 miliarde EUR prin Fondul European de Garantare Agricolă (pilonul I – plăți directe);
7 miliarde pentru dezvoltare rurală prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (pilonul II – dezvoltare rurală);
692 de milioane de euro din pachetul de redresare post-Covid, NextGenerationEU, pentru perioada 2021-2022.

O veste bună pentru fermierii români este convergența plăților. Aceasta înseamnă echivalarea în timp a subvenției la hectar cu cea din alte state membre, ceea ce va însemna o creștere de la 170/195 euro/ha în 2019/2020 până la 215 euro/ha în 2027”, conchide oficialul român, Dan Motreanu.

Sursa:

https://agrointel.ro/206215/dan-motreanu-europarlamentar-prin-pac-romaniei-ii-revin-in-perioada-2021-2027-22-de-miliarde-de-euro/

Politica Agricolă Comună, PAC, a fost adoptată în plenul Parlamentului European. Europarlamentarii au aprobat astăzi, marți – 23 noiembrie, pachetul de reforme ale noii Politici Agricole Comune care va intra în vigoare din 2023 și va acoperi perioada până în 2027.

În cadrul negocierilor privind pachetul de reforme legislative, consolidarea biodiversității și respectarea legislației și angajamentelor UE în domeniul mediului și climei au fost considerate ca fiind cheia pentru implementarea politicii agricole comune reformate (PAC), care va intra în vigoare în 2023. Comisia va evalua dacă planurile strategice naționale ale PAC sunt în conformitate cu aceste angajamente.

Cu toate acestea, fermierii sunt cei care trebuie să aplice practicile climatice și de mediu. Statele membre vor fi obligate să se asigure că cel puțin 35% din bugetul de dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe sunt destinate măsurilor de mediu și climat.

Sprijin mai mare pentru fermele mici și tinerii fermieri

Deputații s-au asigurat că cel puțin 10% din plățile directe vor fi utilizate pentru a sprijini fermele mici și mijlocii și că cel puțin 3% din bugetul PAC va fi alocat tinerilor fermieri. De asemenea, au cerut ca o rezervă de criză cu un buget anual de 450 de milioane de euro (la prețurile curente) să fie pusă permanent la dispoziție fermierilor și să îi ajute cu volatilitatea prețurilor sau a pieței.

O mai mare transparență și o mai bună conformitate cu legislația muncii

La insistențele Parlamentului, normele de muncă din agricultura europeană vor fi mai bine monitorizate, iar încălcările vor fi sancționate printr-o cooperare între inspectorii naționali de muncă și agențiile de plăți pentru PAC.

Informațiile despre beneficiarii finali ai sprijinului UE vor fi mai transparente datorită instrumentului UE de extragere a datelor, la care statele membre vor avea acces. Acest instrument va ajuta la identificarea riscului de fraudă prin compararea acestuia cu informațiile din bazele de date publice.

Regulamentul privind planurile strategice a fost adoptat cu 452 voturi împotrivă, 178 împotrivă, cu 57 abţineri, regulamentul orizontal cu 485 voturi împotrivă 142, cu 61 abţineri, iar Regulamentul de organizare comună a pieţei cu 487 voturi împotrivă, 130 împotrivă, cu 71 abţineri.

„Prin susținerea reformei PAC, asigurăm securitatea planificării nu numai pentru statele membre, ci mai ales pentru fermierii noștri europeni. Ne-am asigurat că această PAC este mai durabilă, mai transparentă și mai previzibilă. Noul model de implementare va reduce povara birocratică a politicii agricole asupra fermierilor. Votul de astăzi a arătat că vrem să protejăm și să promovăm fermele familiale, oamenii care întrețin și conservă peisajul nostru cultural”, a declarat raportorul pentru planurile strategice, europarlamentarul Peter Jarr (PPE, Germania).

„Astăzi este o zi istorică pentru noua PAC – o zi în care ne îndreptăm către o politică agricolă mai ecologică, mai conștientă din punct de vedere social și mai orientată spre rezultate. Noul model de implementare va asigura că PAC se va concentra mai mult pe atingerea obiectivelor sale și mai puțin pe simpla respectare a regulilor. De asemenea, ne-am asigurat că plățile PAC sunt mai transparente și că interesele financiare ale UE sunt mai bine protejate. Acest CAP va avea cu adevărat succes”, a spus și raportorul pentru regulamentul orizontal, Ulrike Müller (Renew, Germania).

„Pentru prima dată în mai bine de 30 de ani, datorită organizării comune a pieței ca parte a reformei PAC, reformele aprobate astăzi va însemna mai multă reglementare a pieței decât dereglementare. Putem fi mândri de calea de urmat, deoarece progresul înregistrat este important pentru fermieri, sector și consumatori. Organizarea comună a pieței este cu siguranță primul pas în direcția corectă”, a precizat și raportorul pentru organizarea comună a pieței, Eric Andriyo (S&D, Franța), a declarat:

Ce urmează?

Normele actuale ale PAC au fost prelungite după 31 decembrie 2020 și înlocuite cu norme tranzitorii până la sfârșitul anului 2022. Odată aprobate de Consiliu, noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.

Sursa:

https://agrointel.ro/206263/parlamentul-european-adoptat-noua-pac-cu-subventii-mai-mari-pentru-micii-fermieri-si-tineri/

Audierea ministrului desemnat al agriculturii, Adrian Chesnoiu, va avea loc mâine, miercuri – 24 noiembrie, începând cu ora 10:00.

Adrian Chesnoiu este printre primii miniștri propuși care intră la audieri în comisiile de specialitate. Audierea ministrului propus la Agricultură figurează chiar a doua în programul parlamentar de mâine.

În cazul viitorului ministru al Agriculturii, situația este una specială: el va fi audiat chiar în sala de ședințe în care până acum a condus discuțiile în calitate de președinte al Comisiei pentru Agricultură. De data aceasta, deputatul PSD va fi cel care va răspunde la întrebările colegilor deputați și senatori membri ai comisiilor de agricultură din cele două Camere.

Sursa:

https://agrointel.ro/206252/audierea-ministrului-desemnat-al-agriculturii-maine-de-la-ora-1000-in-parlament/

Primul mesaj al ministrului desemnat pentru portofoliul agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu. România are nevoie de stabilitate şi de responsabilitate în actul de guvernare, transmite acesta pe pagina personală de Facebook, la o zi după ce Comitetul Politic Național al PSD a validat lista finală pentru miniștrii social-democrați în Guvernul Nicolae Ciucă iar el a fost nominalizat să conducă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

”După o perioadă lungă, într-un moment extrem de dificil pentru noi toți, suntem în situația de a privi cu încredere spre viitor. Dincolo de divergențe doctrinare sau de opinii personale, interesul național a devenit cu adevărat o prioritate. România și românii au nevoie de unitatea forțelor politice, de valorificarea ideilor bune și de implicarea tuturor pentru relansarea economică, revenirea la o normalitate socială pe care toți românii o așteaptă. Cred că formula guvernamentală la care am ajuns în urma negocierilor cu PNL și UDMR este o dovadă de înțelepciune și echilibru politic, pe care le așteptam demult”, a transmis Chesnoiu într-un mesaj postat în mediul online.

Acesta mai subliniază că este onorat de nominalizarea pentru portofoliul agriculturii ”cel care asigură securitatea hranei populației”. ”Vremea vorbelor a trecut, suntem în fața provocărilor, cu o istorie tristă a ultimilor doi ani, și cu un popor plin de așteptări și dornic de liniște. Este momentul faptelor, al relansării economice și al stabilității. Mă onorează încrederea colegilor mei care au văzut în mine omul potrivit să aduc încredere, stabilitate și predictibilitate într-un sector strategic – Agricultura, cel care asigură securitatea hranei populației. În perioade de criză, aceasta este una din prioritățile oricărei guvernări”, a mai subliniat deputatul.

Dezvăluiri despre Programul de guvernare

Programul Partidului Social Democrat, pentru agricultură, vine cu măsuri economice și legislative care să asigure creșterea competitivității, productivității și performanței, în vederea securizării alimentare a populației, arată Adrian Chesnoiu.

”Un program realist, rezultat nu doar al experienței noastre de guvernare, ci în special prin consultarea cu reprezentanții fermierilor și federațiile din industria alimentară, cei care cunosc cel mai bine realitățile din agricultură. Rămân lângă ei, un partener deschis de dialog, de consultare, cu respect pentru truda lor, pentru perseverența de a nu renunța în favoarea unor munci mai lesne de făcut”, a menționat acesta.

Adrian Chesnoiu a dezvăluit și câteva puncte-cheie care vor sta la baza guvernării pentru agricultură. ”Sintetizând, le propunem românilor un set de politici agricole prin care să asigurăm stabilitatea, dezvoltarea și sustenabilitatea sectorului agro-alimentar: venituri sigure pentru fermieri, investiții durabile în satul românesc, hrană proaspătă, de calitate și la prețuri rezonabile, stabilitatea a sute de mii de locuri de muncă în agricultură și industria alimentară”, a conchis ministrul propus al agriculturii.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/206174/primul-mesaj-pentru-fermieri-al-lui-adrian-chesnoiu-ministrul-desemnat-al-agriculturii/

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Marius Micu, a anunțat, luni seara, la Agro TV, cuantumul ajutorului național tranzitoriu și al sprijinului cuplat zootehnic pentru vacile de lapte, sumă pe care crescătorii de bovine o vor încasa la anul, în 2022, pentru cererile depuse în acest an.

Crescătorul de bovine Zoltan Haller l-a întrebat pe secretarul de stat MADR care este cuantumul subvențiilor APIA pentru bovine, aferent acestui an. 

"Previziunile pe care le avem la acest moment, bineînțeles, ele sunt întotdeauna pe anii anteriori, ca de fiecare dată, depinde cum se va închide acest an. (...) În ceea ce privește vaca de lapte, în 2021, și aici vorbesc de total ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) plus SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.), la vaca de lapte vorbim de aproximativ 470 de euro/cap anul viitor, ceea ce înseamnă 2.327 aproximativ în lei. La acest sprijin se poate adăuga sprijinul pentru motorină, adică, depinde de la caz la caz pe exploatație, că sunt măsuri complementare, sprijinul pentru motorină în zootehnie, sprijinul pentru suprafața de pășune aferentă, motorină pe suprafața de pășune, înființarea și menținerea registrului genealogic și controlul pe producția de lapte, maximul total posibil, mă rog, dacă toți (crescătorii n.r.) îndeplinesc aceste condiții, în ceea ce privește vaca de lapte este la aproximativ 1.194 de euro/cap", a declarat secretarul de stat MADR Marius Micu, în emisiunea Agricultura la raport. 

Ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul național, le este plătită crescătorilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din bugetul național stabilit pentru anul următor anului de cerere. Astfel, pentru anul 2021, plățile se fac în anul 2022. Sprijinul cuplat zootehnic este o subvenție plătită din Fondul European de Garantare Agricolă însă din pricina perioadei de retenție a bovinelor, termenul abia a expirat la 17 noiembrie 2021, în cel mai bun caz, această subvenție poate ajunge la crescătorii eligibili în decembrie 2021. 

 

Sursa:

 

Cuantumul ajutorului național tranzitoriu, ANT, pentru acest an, la taurine carne este de cca 61 euro/cap, iar sprijinul cuplat zootehnic bovine carne, aproximativ 254 euro/cap, a anunțat, luni seara, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Marius Micu, la Agro TV. 

Secretarul de stat MADR Marius Micu a fost întrebat, în emisiunea Agricultura la raport, de crescătorul de bovine Zoltan Haller, Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” , care este cuantumul pentru acest an, 2021, la subvențiile APIA de care beneficiază crescătorii de bovine. Sunt două subvenții APIA pe care le primesc, în fiecare an, crescătorii, ajutor național tranzitoriu, ANT, cea mai populară subvenție, achitată de la bugetul de stat și sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din Fondul European de Garantare Agricolă. 

"În ceea ce înseamnă sprijinul pentru taurine carne, total ANT plus SCZ, aproximativ 315 euro/cap animal este sprijinul, mă rog, el, defalcat, ce înseamnă ANT, ce înseamnă sprijinul cuplat și aici avem aproximativ 61 de euro/cap pentru ANT, sprijinul cuplat zootehnic - 254 euro/cap. Și, bineînțeles, că aici se adaugă, la fel ca la vaca de lapte, sprijinul pentru motorină, pe pășune, pentru motorină pe pășune, depinde de scenariul în care se află (crescătorul n.r.).și ajunge la total maxim posibil la aproximativ 1.039 de euro/cap", a răspuns secretarul de stat MADR, Marius Micu, în cadrul emisiunii Agricultura la raport. 

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/secretar-de-stat-madr-ant-bovine-carne-pentru-acest-an-61-euro-cap-scz-254-euro-cap

Un document al Ministerului Agriculturii, care face parte din setul de documente pentru Planul Național Strategic (PNS), anunță cuantumul pe hectar al noii subvenții APIA, sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) precum și condițiile de eligibilitate pentru această plată care va intra din 2023.

De noua plată pe hectar beneficiază fermierii din vegetal, dar și crescătorii de animale, fiind achitată atât pentru terenul arabil, cât și pentru pășuni. 

Cuantumul estimat pentru campania 2023 este de 95,73 euro/ha.

plata-biss_b

Sprijinul de bază pentru venit se va acorda pentru fiecare hectar eligibil declarat de un fermier activ, BISS presupune acordarea unei plăți unice pe hectar.

BISS este o plată decuplată de producție, iar beneficiarii eligibili sunt fermierii activi.

plata-biss-doi_b

Condițiile de eligibilitate nu sunt cu mult diferite de cele pentru încasarea actualei scheme unice de plată pe suprafață, SAPS.
conditii-biss_b

Alocarea pentru această plată, pentru perioada 2023-2027, este de 4.791.574.398 euro.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/document-madr-sprijin-de-baza-pentru-venit-noua-subventie-apia-de-95-73-euro-ha-pentru-pasuni-si-teren-arabil

Pagina 1 din 199
Go to top