Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

"La Ministerul Agriculturii, am spus la începutul anului, şi am spus-o şi anul trecut, când eram în guvernul precedent, aş vrea să văd că programele aprobate de Dragnea, împotriva cărora noi am votat în Parlamentul României, nu mai sunt, nu mai rămân în buget. Aştept acest lucru. Sunt tot fel de programe care nu dau rezultate şi am putea să folosim acei bani pentru altceva", a declarat joi, 29 iulie, prim-ministrul Cîțu.

Programele moștenite de la guvernarea PSD care au fost deja eliminate sau pentru care nu s-au alocat bani anul acesta:

Ajutorul de minimis pentru lâna de oaie. Crescătorii de oi primeau 2 lei/kg de lână, dar ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că acest ajutor îi avantaja pe samsari și mai puțin pe crescători, astfel a tăiat anul trecut subvenția la lână;

plata-apia-munte-porci_b

Ajutorul pentru susținerea crescătorilor de porci pentru activitatea de reproducție în ferme, prevăzut de Legea nr. 195 din 20 iulie 2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Chiar dacă există această lege, programul nu se aplică, ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunța, la începutul acestui an, că nu sunt bani la buget pentru acordarea acestui ajutor. Săptămâna aceasta, însă, pe 27 iulie 2021, la conferința de presă, ministrul Oros a anunțat că va cere bani la rectificarea bugetară "pentru cele două programe de reproducție pentru suine și pentru incubație și creștere în sectorul avicol". Pentru crescătorii de porci sunt două programe de ajutor, unul oentru susținerea crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, pentru care nu s-au alocat bani, și al doilea, pentru susținerea crescătorilor din rasele Bazna și Mangalița, pentru care bugetul alocat este de 700.000 de lei. Ministrul nu a precizat pentru care dintre ajutoarele pentru crescătorii de porci va cere banii. Cel mai probabil, pentru rasele Bazna și Mangalița, pentru care deja s-a stabilit suma.

Ajutorul de minimis pentru tomate. De fapt, acest program nu se poate spune că a fost eliminat, a fost schimbat, fiind extins la mai multe legume, ardei, vinete, castraveți și tomate. Așa cum avea de gând să facă și fostul ministru al agriculturii, Petre Daea.

Programele pentru care sunt alocate deja sume din bugetul MADR și care încă nu au fost eliminate, dar premierul Cîțu nu mai vrea să le păstreze pe motiv că sunt ''aprobate de Dragnea":

Ajutorul de minimis pentru susținerea producției de usturoi este moștenit de la fosta guvernare. Ministerul Agriculturii a anunțat la începutul anului că acest program continuă și-n acest an. Mai mult, pe data de 15 aprilie 2021, Guvernul a aprobat o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Potrivit acestei hotărâri, valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor în anul 2021 este 3000 euro/ha.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021 sunt de maximum 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3.078.000 euro, care se asigură din bugetul MADR pe anul 2021.

Programul de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița, este un alt ajutor moștenit de la guvernarea social-democrată. Ministerul Agriculturii a anunțat în martie 2021 că pentru acest an suma alocată pentru plata acestui ajutor este de 700.000 de lei.

Suma este cu 30% mai mică decât in anul precedent când crescătorii de porci au avut la dispozitie suma totală de 1 milion de lei. În 2020, sprijinul acordat a fost de 1.200 lei/cap de scroafă/an.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/subventiile-agricole-mostenite-de-la-dragnea-pe-care-vrea-sa-le-elimine-premierul-florin-citu

Login pentru a posta comentarii
Go to top