DAEA ȘI COMISARUL EUROPEAN PENTRU SĂNĂTATE, DISCUȚII DESPRE NEONICOTINOIDE!

COMUNICAT MADR! Marți, 26 martie 2019, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a avut loc întâlnirea ministrului Petre Daea cu Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, pentru a discuta aspecte privind pesta porcină africană (PPA), precum și situația neonicotinoidelor.

Referitor la tema neonicotinoidelor, ministrul agriculturii, Petre Daea,  i-a explicat comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară că în România, deocamdată, nu există nici o alternativă viabilă pentru tratamentul cu produse de protecție a plantelor din grupa neonicotinoidelor a semințelor de porumb și floarea soarelui, care să împiedice pierderile de producție cauzate de atacul organismelor dăunătoare, aceștia afectând o suprafață de aproximativ 2 milioane de ha.

Totodată, ministrul a precizat că rezultatele analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin și tiametoxam (neonicotinoide), demonstrează faptul că nivelul de reziduuri a fost sub limita cuantificabilă, ceea ce presupune că acestea nu afectează siguranța alimentară și a mediului.

A doua temă de discuție dintre cei doi oficiali a fost epidemia de pestă porcină africană. Ministrul Petre Daea i-a mulțumit comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat României în ultimii doi ani de când pesta porcină africană a apărut în țara noastră, punând accent pe ajutorul tehnic, dar mai ales pe suportul financiar oferit de Comisia Europeană.

daea-andriukaitis_b

În acest sens, ministrul agriculturii a realizat un raport succint al activității derulate de autoritățile române cu privire la evoluția epidemiei de pesta porcină africană în România:  de la apariția în 31 iulie 2017 a primului focar confirmat într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins în anul 2018 și până la momentul prezent, când se remarcă tendința de scădere a PPA în țara noastră.

Petre Daea a subliniat că, încă de la apariția primului focar, au fost imediat puse în aplicare măsurile cuprinse în Planul de Contingență, realizându-se un cuplaj instituțional al tuturor celor implicați în combaterea PPA. De asemenea, i-a fost prezentată Comisarului Andriukaitis  și situația închiderii celor 355 de focare.

Totodată, ministrul Daea a descris și acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate, în contextul evoluției Pestei Porcine Africane în Romania, prin PNDR 2014-2020, făcând referire la Măsura 5.1, prin care se acordă sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile, precum și la Măsura 7.4, prin care se pot finanța investițiile în crearea, îmbunătățirea sau extinderea serviciilor locale de bază destinate populației rurale, inclusiv a celor de agrement și culturale, și a infrastructurii aferente, ce vor fi lansate la data de 1 aprilie 2019.

DETALII AICI DESPRE AJUTORUL FINANCIAR PENTRU FERMELE DE PORCI: DE LA 1 APRILIE 2019! AJUTOR de 250.000 DE EURO pentru FERMELE DE PORCI!

Ministrul român i-a prezentat oaspetelui său inițiativa de organizare a unui Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea Pestei Porcine Africane în România, iar Comisarul l-a sfătuit ca la reuniunea din luna iunie 2019 ce va avea ca tema Pesta Porcină Afircană, ce se va desfășura la București în contextul Președinției Consiliului Uniunii Europene, să fie prezentat un plan detaliat cu termene și pași concreți de execuție.

La rândul său, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, i-a mulțumit ministrului Petre Daea pentru imaginea detaliată pe care i-a prezentat-o, subliniind că suntem o echipă și că înțelege eforturile făcute de România la nivelul cooperării interinstituționale, dar punând în același timp accent pe importanța respectării măsurilor de biosecuritate de către toate statele membre. De asemenea, comisarul s-a referit la obligativitatea eliminării neonicotinoidelor.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/economic/daea-si-comisarul-european-pentru-sanatate-discutii-despre-neonicotinoide

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top