Programul Tomata 2020. Dacă numărul de fermieri rămâne același, subvenția va fi de 2.060 de euro!

Programul Tomata 2020 a fost îndelung așteptat de către legumicultori. Până în ultima clipă, fermierii au sperat că în forma finală va dispărea formularea prin care plata poate fi de până la 3.000 de euro și că toți producătorii vor beneficia de o plată fixă, stabilită prin Hotărârea de Guvern. Nu s-a întâmplat acest lucru, Guvernul fixând doar un plafon pentru banii ce vor fi împărțiți și care se ridică la circa 39,5 milioane de euro.

Claudiu Breazu, președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău, susține că beneficiarii programului Tomata pe anul 2020 nu vor primi o sumă mai mare de 2.060 de euro în cazul în care numărul celor care se vor înscrie va fi același ca și anul trecut.

Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a anunțat zilele trecute, s-a dat drumul înscrierilor în programul Tomata.Potrivit ministerului Agriculturii, programul Tomata beneficiază în 2020 de suma de 39.477.000 euro. Resursele financiare alocate acestui program de minimis nu sunt însă mulțumitoare pentru fermieri.

Potrivit unui calcul realizat de fermierul Claudiu Breazu, dacă numărul celor care se vor înscrie anul acesta în programul Tomata va fi același cu numărul celor care s-au înscris anul trecut, suma care îi va reveni fiecărui beneficiar al programului de minimis va fi de 2.060 de euro, cu aproape 1.000 de euro mai puțin ca anul trecut.

”O să vă mai dau o veste proastă: S-a semnat ordonața de Guvern pentru programul Tomata și ce credeți? Au aprobat suma de 39.477 milioane de euro. Asta înseamnă că dacă va fi depus același număr de dosare ca în primăvara anului 2019, suma care ne revine este de 2.060 euro de proiect Dacă se vor depune toate dosarele din anul 2019 suma va fi de 1.655 euro de proiect”, susține Claudiu Breazu, președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău.

În anul 2019, numărul legumicultorilor care s-au înscris în ciclul I al programului Tomata a fost de 19.166. Pentru fiecare fermier, plata asigurată a fost de 3.000 de euro, iar spre deosebire de anul acesta, producătorii au putut accesa ajutorul de minimis și pentru tomatele cultivate în spații protejate în ciclul II de cultură.

Sursa

https://agrointel.ro/137089/programul-tomata-2020-daca-numarul-de-fermieri-ramane-acelasi-subventia-va-fi-de-2-060-de-euro/

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top