Castraveții de la Matca pleacă în Polonia prin intermediari. Legumicultor: ”Vin tiruri, dar nu multe, marfă este!”

n județul Galați, în comuna Matca, vestită pentru legumele sale, fermierii nu-și mai văd capul de treabă. În timp ce unii culeg de zor salata, ridichile și castraveții din solarii și caută piețe de desfacere, alții au grijă de roșiile care se află pe ultima sută de metri înainte de a fi culese.

Pentru a lua pulsul din patriei legumelor gălățene, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă direct cu un legumicultor din Matca. Săndel Pricope are un hectar de solarii pline cu roșii, și nu orice fel de roșii, ci numai specialități. Acesta mai are însă ceva de așteptat până ce tomatele vor fi coapte și numai bune de cules. Dacă anii trecuți, legumicultorul din Matca nu făcea față comenzilor, în acest an, în contextul epidemiei de coronavirus, spune că nu știe dacă lucrurile vor mai merge la fel de bine.

Specialitățile de roșii pe care le cultivă Săndel Pricope sunt foarte apreciate

”Roșiile se vor coace după 20 aprilie. Eu în niciun an nu am avut probleme cu roșiile pentru că am mai mult specialități: roz, creață, galbenă, cherry, am puține roșii normale. Anii trecuți nu am avut marfă să pot satisface toți clienții. Roșiile de obicei le vând în piața angro de aici de la Matca și am clienți care au firme, magazine, sau clienți care la rândul lor vindeau și ei în piețele mai mari, în Suceava, de exemplu. Am mai dat și la depozite care preambalează și vând la supermarketuri. Și eu cum am și roșii cherry, ei le ambalează, le pun la caserole și le dau mai departe. De 20 de ani n-am mai fost la piață la tarabă pentru că am cantități mari. Au mai fost și ceva cantități mici care au mers la export, dar prin intermediari. Anul ăsta nu știu ce va fi”, a declarat Pricope Săndel.

În acest moment la Matca este perioada în care se culeg castraveții și piața din comună este plină de castraveți, ne-a precizat legumicultorul.

”Acum e piața plină de castraveți, dar eu nu am castraveți, am numai roșii. Aici la Matca sunt cantități mari de castraveți pe care nu au oamenii unde să le dea. Se culege foarte mult și chiar dacă într-o zi se deblochează, a doua zi culege lumea iar. Vin TIR-uri să mai ia, dar vin foarte puține, un TIR la câteva zile. Cei care vin sunt intermediari, firme românești care încarcă de aici de la noi din România și duc în Polonia, în niciun caz nu sunt polonezi”, a mai spus Săndel Pricope, legumicultor din Matca.

Sursa

https://agrointel.ro/137820/castravetii-de-la-matca-pleaca-in-polonia-prin-intermediari-legumicultor-vin-tiruri-dar-nu-multe-marfa-este/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top