CIFRE ŞOC: CÂTE MILIOANE de PURCEI şi de PUI IMPORTĂ România!

APELUL FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN. Reprezentanţii crescătorilor şi exportatorilor de animale din România cer Guvernului să NU accepte interzicerea transporturilor de animale vii pe teritoriul Uniunii Europene, pe perioada pandemiei de coronavirus.

Aceştia susţin că interzicerea transportului de animale vii va prăbuşi zootehnia României şi spun un „NU” hotărât unei astfel de interdicţii, atâta timp când bunăstarea animalelor este respectată.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă a preşedintelui ACEBOP către Prim-mininistrul României:

Către,
Domnul Ludovic ORBAN, Prim-ministrul României
Stimate domnule Prim-ministru,

Fermierii crescători de animale de rentă sunt îngrijoraţi privind demersurile făcute de unii europarlamentari şi ONG-uri europene pentru stoparea transporturilor de animale vii, în contextul epidemiei cu Coronavirus, COVID-19.

Este demonstrat ştiinţific că animalele nu transmit Coronavirusul.

Vă aducem la cunoştinţă faptul că România este singurul stat european care are în curs de adoptare un proiect legislativ cu condiţii intărite de bunăstare pentru animalele vii în timpul transportului. Am salutat cu încredere proiectul iniţiat de domnii Miniştri Florin Cîţu şi bunăstare pentru animalele vii în timpul transportului., proiect care va micşora, prin aplicarea lui, riscul ca animalele să suporte condiţii de transport sub standardele europene.

În acelaşi timp, am agreat Ghidul de monitorizare a măsurilor aplicate la graniţă, publicat de Comisia Europeană în data de 16 martie, care cuprinde elemente importante pentru protecţia comercială.

În primele zile ale epidemiei, am întâmpinat un disconfort accentuat datorită restricţiilor de pe teritoriul Ungariei privind transportul de purcei, la fel şi la graniţa Nădlac, unde camioane cu pui de o zi au aşteptat ore întregi la cozile formate.

Odată cu stabilirea „culoarelor verzi”, situaţia s-a ameliorat simţitor, atât pentru animalele vii, cât şi pentru produsele alimentare, decizia acestei măsuri fiind într-adevăr benefică pentru producători.

Evoluţia situaţiei în raport cu COVID-19 este una pozitivă, chiar dacă mai apar neclarităţi sau riscuri, acestea sunt punctuale şi le rezolvăm printr-o bună comunicare cu Guvernul.

România este o ţară dependentă, mai bine de 70%, în domeniul agroalimentar, de celelalte state membre. În acest context, interzicerea transporturilor de animale vii ne-ar aduce mari dezechilibre economice.

Datorită evoluţiei pestei porcine africane (PPA) şi a neaplicării legii reproducţiei la suine, nu avem reproducţie. Achiziţionăm în jur de 1,5 milioane capete purcei din state membre mari producătoare, precum Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Ungaria şi milioane de pui de o zi.

În ţară intră zilnic multe transporturi cu animale vii, care ajung la destinaţie cu respectarea regulilor comunitare pentru bunăstarea animalelor.

Este o perioadă benefică şi exporturilor de ovine şi bovine către statele din Golf, ţinând cont de faptul că în această perioadă nu se înregistrează temperaturi care să streseze animalele.

Respectăm bunăstarea animalelor şi considerăm că treptat, printr-un plan pe 4-5 ani, vom ajunge la plus valoarea dată de comercializarea cărnii.

Susţinem poziţia Comisiei Europene din Orientările privind măsurile de gestionare a frontierelor publicate la 16 martie, în care se insistă asupra faptului că transportul de animale între Statele Membre şi ţările din afara UE trebuie să continue, în ciuda problemelor severe impuse de epidemia actuală.

Vă rugăm, stimate domnule Prim-ministru, să ne susţineţi activitatea de producători, exportatori şi să nu acceptaţi interzicerea transportului de animale vii.

Mulţumim pentru sprijin, asigurându-vă de întreaga noastră consideraţie.

Preşedinte ACEBOP
Dr. Mary-Eugenia PANĂ

porc-oaie_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/cifre-soc-cate-milioane-de-purcei-si-de-pui-importa-romania

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top