Dan Motreanu: Agricultorii au nevoie de mai mult sprijin şi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru evitarea unei crize alimentare

Într-o scrisoare pe care i-am trimis-o comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susţinută şi semnată de peste 20 de colegi eurodeputaţi, am subliniat că în România şi celelalte state membre UE funcţionarea continuă şi eficientă a lanţului de aprovizionare agroalimentar este esenţială pentru asigurarea securităţii şi siguranţei alimentare şi evitarea unei crize alimentare.

Avem nevoie de decizii urgente şi eficiente care să vină în sprijinul agricultorilor europeni. Măsurile adoptate până acum sunt utile, dar insuficiente. Pentru a preveni o deteriorare semnificativă a preţurilor şi a evita instabilitatea în piaţa agricolă ne trebuie decizii curajoase, excepţionale, utilizând instrumentele din cadrul politicii agricole comune, care au fost implementate şi în timpul altor crize. Avem nevoie, spre exemplu, de despăgubiri pentru producătorii de fructe şi legume, chiar dacă nu sunt organizaţi în asociaţii sau de sprijin pentru depozitarea privată în sectorul laptelui şi al produselor lactate.

În funcţie de amploarea pierderilor, de caracterul sezonier al producţiei şi de caracteristicile specifice ale fiecărui sector, măsurile excepţionale vor reprezenta instrumente importante de stabilizare a veniturilor fermierilor noştri din toate sectoarele afectate. Măsurile trebuie să fie flexibile pentru a permite statelor membre să le maximizeze utilizarea în funcţie de specificul lor naţional.

În prezent, sectorul agricol se confruntă cu reducerea cererii din partea sectorului restaurantelor, hotelurilor, fast-food-urilor şi cafenelelor, iar forţa de muncă necesară pentru activităţile agricole este în scădere. Perturbarea liberei circulaţii a produselor agricole: a seminţelor, îngrăşămintelor, pieselor de schimb în Uniune, dar şi din ţările terţe, generează, de asemenea, un impact negativ asupra sectorului agroalimentar.

Fermierii au nevoie să ştie că sunt sprijiniţi pentru a produce în continuare alimente de bună calitate, care să ajungă la timp pe mesele tuturor cetăţenilor europeni, la un preţ accesibil.

Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European

Sursa

https://arenamedia.ro/index.php/arena-news/economie-mp/actualitate-economica-mp/dan-motreanu-agricultorii-au-nevoie-de-mai-mult-sprijin-si-despagubiri-de-la-comisia-europeana-pentru-evitarea-unei-crize-alimentare

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top