Comunicat de presă – Federaţia Naţională Agrostar – Agricultura judeţului Giurgiu în pericol

Creşteresa temperaturilor medii anuale, dar şi prelungirea perioadelor de secetă au dus la scăderea recoltelor, dar şi la pierderi importante de bani pentru fermieri. Anul acesta agricol a debutat foarte prost cu o toamnă secetoasă, cu iarnă şi primăvară la fel de secetoasă. Calitatea lucrărilor la semănat în toamnă a scăzut foarte mult, ne referim la păioase şi rapiţă, fapt reflectat în producţiile obţinute la aceste culturi mult mai mici decât în anii trecuţi. Asistăm de circa trei săptămâni la o creştere foarte mare de temperatură în judeţul nostru şi la instalarea fenomenului de caniculă, fapt care se refletă negativ în acest moment la porumb, floarea soarelui, soia şi furaje. Pentru a veni în sprijinul fermierilor Federaţia Agrostar propune următoarele măsuri urgente:

  • La nivelul fiecărei localităţi, UATE să se treacă la identificarea suprafeţelor afectate de seceta atmosferică şi pedologică la culturile de porumb, floarea soarelui, soia, furaje.
  • Fermierii mai mari şi mai mici să fie scutiţi în funcţie de gradul de calamitate cu un anumit procent din taxele şi impozitele datorate la bugetul local cât şi naţional.
  • Asigurarea cantităţilor de sămânţă pentru această toamnă la nivelul întregului judeţ, cu referire directă la grâu.
  • Crescătorii de animale se fie scutiţi de taxa datorată autorităţilor locale pentru suprafeţele destinate păşunatului din acest an.
  • Identificarea tuturor surselor de apă care pot fi folosite pentru irigat în regim de urgenţă în mod gratuit şi fără alte aprobări de la alte instituţii care ar întârzia această măsură.
  • Solicităm prefectului şi parlamentarilor judeţului nostru pentru urgentarea demersurilor de repunere în funcţiune a sistemului de irigaţii, având în vedere că judeţul Giurgiu este unul aproape agricol.
  • Instituţiile agricole judeţene să devină cu adevărat un partener al fermierilor, să-i ajute şi să-i îndrume pentru rezolvarea urgentă a problemelor agricole. Iar măsurile coercitive să fie ultimile aplicate, şi nu invers, cum s-a întâmplat la DGA Giurgiu.
  • Sumele de bani primite ca subvenţie de la APIA să fie plătite la data pe care guvernanţii au promis-o, ajutând fermierii şi agricultura judeţului pentru a traversa această perioadă grea pentru a putea sigura hrana populaţiei.

Acest comunicat este un semnal pe care îl dăm în speranţa că agricultura judeţului va găsi sprijinul şi atenţia necesară din partea decidenţilor.

Filiala Agrostar Giurgiu

Preşedinte ing. Ţone Tudorel

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top