Întrebare adresată oficial: Când vor primi legumicultorii ajutorul de minimis pentru legume?

Întârzierea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de a oferi sprijin fermierilor care cultivă legume în spații protejate, program care ar fi trebuit să înlocuiască cu succes ”Tomata”, creează tot mai multe nelămuriri.

 

O întrebare care vizează acest sprijin a fost pusă ministrului Agriculturii, Adrian Oros, de către deputatul Romeo Daniel Lungu, în Parlament. Social-democratul și-a dorit să știe când va fi implementat programul de ajutor de minimis pentru cultura de legume în sere și solarii, dar și când vor primi legumicultorii banii pentru înființarea culturilor, potrivit stiridebuzau.ro.

Un deputat cere lămuriri de la Ministerul Agriculturii

Termenul limită pentru cereri a expirat

Termenul limită până la care legumicultorii puteau să depună, fără penalizări, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile pentru accesarea noului program care viza sprijinirea producției de legume în spații protejate, era data de 17 mai, conform unui proiect de hotărâre pe care MADR ar fi trebuit să-l aibă deja aprobat.

 

Fermierii ar fi trebuit să obțină, prin intermediul programului, subvenții 2.000 de euro per beneficiar pentru 1.000 de metri pătrați de sere sau solarii cultivate cu ardei gras, ardei lung, castraveți, tomate, varză și vinete.

Proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul în curs a fost pus în dezbatere publică pe site-ul MADR la data de 25 martie, actul normativ încă se află în sertarele ministerului.

”Am primit mai multe plângeri din partea legumicultorilor buzoieni cu privire la acest subiect. După abandonarea Programului Tomata, ministrul le-a promis fermierilor români că va implementa un nou program care să cuprindă mai multe tipuri de culturi în spații protejate, însă acesta nu este disponibil nici măcar în momentul de față. Fermierii sunt bulversați, neștiind cu certitudine dacă vor putea să acceseze sprijinul sau nu”, a menționat deputatul buzoian Romeo Daniel Lungu.

Piața din România riscă astfel să fie invadată din legume de import, dacă producătorii nu vor ști la timp detalii despre criteriile pe care trebuie să le respecte în accesarea sprijinului sau calendarul de implementare.

 

 

Sursa

 https://agrointel.ro/189170/intrebare-adresata-oficial-cand-vor-primi-legumicultorii-ajutorul-de-minimis-pentru-legume/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top