Președintele BNS a luat cuvântul la Summitul Social Tripartit pentru Dezvoltare și Ocuparea Forței de Muncă

Marți, 16 octombrie 2018 președintele Blocului Național Sindical, dl. Dumitru Costin, a luat cuvântul la Summit-ul Social Tripartit, desfășurat la sediul Consiliului Uniunii Europene, întâlnire care a fost deschisă de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Întâlnirea a fost moderată de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, de asemenea comisar european pentru Euro și Dialog Social, iar la lucrări a participat și Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitate. Printre partenerii sociali europeni români prezenți la discuții s-au numărat și Ministrul Muncii, dna Lia-Olguta Vasilescu și dl. Mihai Bogza, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

 

Sursa: Dumitru Costin, Presedinte BNS

 

Summit-ul s-a axat pe Consolidarea competitivității, crearea de locuri de muncă sustenabile și echitate socială în Uniunea Europeană (Reinforcing competitiveness, sustainable job creation and social fairness in the European Union), iar discuțiile au vizat trei sub-teme, respectiv: Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027 (inclusiv InvestEU, FSE+ și consolidarea Uniunii Economice și Monetare); Implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale: realizări și evoluții viitoare; Revoluția digitală: potențial pentru piețele forței de muncă și economie.

Președintele BNS a mentionat impactul la nivel european si național al implementarii Pilonului European al Drepturilor Sociale, prin prisma impactului in primul rand asupra pietei muncii si a relațiilor industriale, subliniind nevoia imperioasă de dialog și cooperare reale intre actorii sociali la nivel tripartit.

Secretarul General al Confederației Europene a Sindicatelor, dl. Luca Visentini, a susținut că este esențial ca inițiativele legislative lansate de Comisia Europeană în contextul Pilonului European al Drepturilor Sociale să fie realizate. Este adevărat că s-au inregistrat recent unele succese, cum ar fi revizuirea Directivei privind detașarea lucrătorilor și a cadrului juridic cu privire la substanțele cancerigene, însă acum este momentul să fie accelerată realizarea echilibrului dintre viața privată și cea profesională, condițiile de muncă să devină transparente și previzibile, să se aplice Regulamentul 883 privind accesul la protecția socială și nu în ultimul rând, să se înființeze Autoritatea europeană pentru muncă.

 

Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2018 14:36

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top