Dan Motreanu, europarlamentar: România trebuie să aplice rapid normele UE pentru a proteja micii fermieri!

România trebuie să aplice rapid normele UE de interzicere a practicilor comerciale neloiale în sectorul agroalimentar, avertizează eurodeputatul Dan Motreanu. Acesta reamintește autorităților că Comisia Europeană a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și a altor 11 state UE pentru netranspunerea la termen în legislația naționala a Directivei (UE) 2019/633 privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Termenul pentru transpunerea Directivei a fost 1 mai 2021.

”Directiva este un act legislativ care stabilește un obiectiv pe care trebuie să îl atingă toate statele membre UE. Fiecare dintre ele are însă libertatea de a decide asupra modalităților de îndeplinire a obiectivului stabilit. Adoptată în aprilie 2019, Directiva (UE) 2019/633 privind practicile comerciale neloiale are scopul de a proteja micii fermieri prin remedierea dezechilibrelor din lanțul de aprovizionare cu alimente creat de marii operatori/cumpărători în defavoarea partenerilor comerciali cu o putere slabă de negociere, precum fermierii individuali și micii fermieri”, afirmă Dan Motreanu.

Conform acestuia, prin astfel de practici, marii cumpărători au pus presiune și au scăzut constant prețurile plătite micilor fermieri, în timp ce prețurile la raft pentru consumatorul final au rămas neschimbate, în special pentru produsele perisabile precum legumele și fructele.

”Pentru a corecta aceasta situație, Directiva (UE) 2019/633 va asigura protecția fermierilor împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse unilateral de marii cumpărători, interzicându-le pentru prima dată la nivelul UE. Printre aceste practici se enumeră: plățile întârziate și anulările de ultim moment ale comenzilor pentru produsele alimentare perisabile, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligația furnizorului de a plăti pentru produsele irosite și refuzul de a se angaja la contracte scrise. Conform directivei, fermierii și furnizorii mici și mijlocii, precum și organizațiile care îi reprezintă, vor avea posibilitatea de a depune plângeri împotriva unor astfel de practici din partea cumpărătorilor lor. Statele UE trebuie să instituie autorități naționale desemnate care să trateze plângerile. Confidențialitatea va fi protejată, pentru a evita orice posibile represalii din partea marilor cumpărători”, mai spune europarlamentarul.

Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat în premieră că CE a inițiat procedura de infringement împotriva României pentru că nici până în prezent, țara noastră nu a transpus în legislația națională prevederile Directivei europene 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. România are termen 2 luni să răspundă oficial Comisiei Europene pe acest subiect.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/195343/dan-motreanu-europarlamentar-romania-trebuie-sa-aplice-rapid-normele-ue-pentru-a-proteja-micii-fermieri/

Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 10:16

Login pentru a posta comentarii
Go to top