EFFAT și raportul ETUI privind lucrătorii agricoli migranți care lucrează în apropierea sclaviei

O vărsare de sânge este în curs de desfășurare în Africa, din cauza dictaturilor de război și a foametei. Speranța de a construi o nouă viață în Europa, prea adesea sfârșesc prin a deveni victimă unor forme grave de exploatare a muncii, dacă nu în moarte.

Sectoarele EFFAT, în special turismul și agricultura, sunt principalele receptoare ale forței de muncă migrante fără acte provenind din țările mediteraneene. În special, sectorul agricol raportează cazuri îngrijorătoare de exploatare, lipsă de locuințe decente, condiții de muncă și de viață. Numai în Italia, 400 000 de lucrători agricoli sunt exploatați de intermediari ilegali (caporali), în câmpurile italiene, pentru o plată medie de 2,5 euro pe oră. Marea majoritate a acestora sunt lucrători migranți din Africa, Europa de Est, Balcani, India și Pakistan.

Înscrierea la un "caporal" este adesea singurul mijloc de supraviețuire pentru un lucrător migrant, care este apoi taxat pentru accesul la muncă, transport, cazare, alimente, reînnoiri de telefon și așa mai departe. Condițiile de viață pot fi dăunătoare pentru lucrătorii care trăiesc în clădiri sau cartiere abandonate, care nu au servicii de bază. Remunerarea este cuprinsă între 22 și 30 de euro pentru o zi de 10-12 ore - mai puțin de jumătate din minimul legal. Puterea caporaliană derivă din vulnerabilitatea și singurătatea lucrătorilor agricoli.

Totuși, anul trecut, datorită acțiunii concertate a afiliaților italieni ai EFFAT, FLAI CGIL, UILA UIL și FAI CISL, Camera Deputaților a trimis un răspuns instituțional crucial în această situație, aprobând așa-numita lege "împotriva" Caporalato ( legea 199 / 2016 sau Ddl Martina-Orlando).

Deși este extrem de represiv împotriva acestui sistem criminal, noua lege stabilește, de asemenea, un cadru de coordonare interinstituțională, în special între Ministerul Muncii și cel al Agriculturii, care are ca scop elaborarea măsurilor de susținere privind condițiile de trai ale lucrătorilor agricoli și politicile inovatoare de recrutare .

Pentru ediția de vară a HesaMag, Institutul European al Sindicatelor (ETUI) luminează fenomenul Caporalato care investighează această formă particulară de exploatare prin povestiri directe ale lucrătorilor africani. Sunt victime ale unor practici discutabile privind condițiile de muncă și condițiile de viață care se învecinează cu sclavia, dar și inițiatorii revoltei lor.

Sursa http://www.effat.org

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top