Salariile minime în 10 țări din UE sunt mult sub pragul salarial scăzut!

Salariile minime sunt cu mult inferioare pragului oficial salarial scăzut din multe țări din UE, pe care mulți muncitori ar lupta să-și facă un loc de muncă, arată un document de informare al ETUC publicat astăzi.

Salariile minime ar trebui să crească cu 62% în Spania, 28% în Germania și 22% în Regatul Unit, doar pentru a atinge un nivel sub pragul salariului scăzut (stabilit de OCDE la două treimi din salariul mediu național).

În 10 țări din UE, salariul minim este mai mic sau egal cu 50% din salariul median național - făcând în mod clar dificilă salariul minim pe care îl câștigă. Unele țări din UE au salarii atât de scăzute încât salariile minime sunt mai aproape de 2/3 din salariul mediu median, fără a fi suficient să trăiască, de exemplu în România și Bulgaria.

În sectoarele agricol, hotelier și restaurant, situația este deosebit de îngrijorătoare. Salariul minim nu permite o viață decentă și mișcări cum ar fi lupta pentru 15 în SUA și lupta pentru 10 în Marea Britanie, au aruncat o lumină asupra urgenței unui salariu minim pentru a deveni efectiv un salariu de viață.

Harald Wiedenhofer, secretarul general al EFFAT, a declarat: "Salariile minime reprezintă numai restul lucrătorilor săraci și săraci. Avem nevoie de salarii în loc de salarii minime. Acest lucru nu numai că va stimula consumul și va stimula creșterea economică, ci și reducerea sărăciei la locul de muncă. Actuala revizuire a directivei privind detașarea lucrătorilor, care prevede aceeași remunerație pentru lucrătorii detașați, poate fi un pas înainte în această privință, deoarece acestor lucrători li se plătesc adesea numai salarii minime. Salariile minime și de viață ar trebui stabilite, în primul rând, în cadrul acordurilor colective de muncă. Consolidarea dialogului social și a negocierii colective este, prin urmare, una dintre cele mai importante provocări curente și în ceea ce privește salariul minim. Cu toate acestea, deoarece tot mai mulți angajatori renunță la masa de negociere din Europa, avem nevoie și de salarii minime obligatorii de urgență. "

CES și EFFAT vor solicita majorarea salariilor minime ca parte a unui plan de acțiune pentru punerea în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale.

Mai multe informatii

  • Hârtia de informare cu date din 19 țări ale UE cu salariul minim național legal poate fi găsită mai jos
  • 22 din cele 28 de state membre au un salariu minim pe economie la nivel național, dar Bulgaria, Croația și Malta nu apar în baza de date OCDE utilizată pentru acest comunicat de presă și document de informare.
  • Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia au salarii minime sectoriale stabilite prin convenție colectivă; iar Cipru are salarii minime obligatorii pentru anumite grupuri ocupaționale.

 

Țară

Salariul minim ca% din salariul mediu național pe durată normală

salariul minim ar trebui să crească pentru a ajunge la 60% din salariul mediu național pe întreaga durată a vieții

Valoarea salariului minim în euro ar trebui să crească pentru a ajunge la 60% din salariul mediu național pe durată nedeterminată

Belgia

50

20%

1,86

Regatul Unit

49

22%

1,97

Grecia

48

25%

0,84

Slovacia

48

25%

0.63

Germania

47

28%

2,45

Olanda

45

33%

3.17

Irlanda

45

33%

3,08

Estonia

41

46%

1,29

Republica Cehă

40

51%

1.25

Spania

37

62%

2,67

 

Sursa http://www.effat.org

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top