Comitetul Executiv EFFAT arată toleranță zero față de hărțuirea sexuală și violența la locul de muncă

În perioada premergătoare Zilei internaționale a eliminării violenței împotriva femeilor (25 noiembrie), comitetul executiv al EFFAT, adunat la Bruxelles, spune nu la hărțuirea sexuală și subliniază că, prin acorduri de negociere colectivă, sindicatele și angajatorii pot juca un rol important rol în combaterea hărțuirii și violenței împotriva femeilor la locul de muncă.

Dat fiind că hărțuirea sexuală reprezintă o problemă larg răspândită în sectorul turismului, EFFAT are o responsabilitate esențială față de lucrătorii săi din sectorul hotelier, al restaurantului și al sectorului de catering, unde lucrătorii sunt adesea victime ale comportamentului necorespunzător. Împărtășind inițiativa sindicatelor HRCT nordice împotriva hărțuirii sexuale #notonthemenu , concentrându-se asupra comportamentului oaspeților din restaurant și hotelier în timpul sezonului de Crăciun, care tind să fie asociate cu consumul excesiv de alcool și comportamentul sexual incorect.

În urma campaniei virale # metoo care a văzut mii de femei care expuneau hărțuirea sexuală prin intermediul rețelelor sociale, EFFAT și uniunile nordice doresc să sporească gradul de conștientizare a condițiilor de muncă proaste din sectorul turistic și să sublinieze că soluția la aceste probleme în mare măsură constă într-un efort comun al angajatorilor și al angajaților pentru crearea unor medii de lucru sigure.

Comentând Ziua Internațională a ONU pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Malin Ackholt, președintele EFFAT și președintele Sindicatului suedez al hotelurilor și restaurantelor (HRF) , a declarat: "Amintirea, orele de lucru neregulate, consumul de alcool asociat industriei noastre sunt, declanșează o incidență ridicată a hărțuirii sexuale în sectorul ospitalității. Angajatorii trebuie să implementeze, în cooperare cu lucrătorii și sindicatele, politici de toleranță zero, să elaboreze coduri de conduită și manageri de trenuri. În același timp, sindicatele trebuie să colaboreze strâns cu angajatorii, să pregătească reprezentanții sindicatelor și să negocieze condiții îmbunătățite la locul de muncă ".

Recunoașterea comună stă la baza celor mai bune practici de succes. În acest an, de exemplu, organizația umbrelă internațională IUF, EFFAT, a semnat un acord internațional cu compania de catering din Franța, Sodexo, privind măsurile de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Mai mult, un studiu esențial al ETUC, "Sănătos la domiciliu, sigur în muncă", publicat în acest an, arată că sindicatele conduc lupta împotriva hărțuirii și a violenței la locul de muncă. Există acum peste 160 de contracte colective care au fost negociate de sindicatele din 10 țări UE care abordează multiplele forme de hărțuire și violență pe care le pot supune femeile.

CES solicită, de asemenea, factorilor de decizie politică să consolideze cadrul legal și consideră că o convenție a OIM privind violența împotriva femeilor este mult așteptată.

 

Sursa http://www.effat.org

Login pentru a posta comentarii
Go to top