SUMA ESTIMATĂ PE HECTAR pentru DESPĂGUBIREA FERMIERILOR!

DESPĂGUBIRI SECETĂ. Au fost centralizate la nivelul județelor datele privind suprafața agricolă afectată de seceta din acest an. Ar fi vorba de cca 1,4 milioane ha, a spus secretarul de stat MADR, Emil Florian Dumitru. Oficialul MADR nu a vrut să avanseze o sumă pe hectar care le va fi acordată fermierilor sub forma ajutorului de stat. La nivelul MADR însă s-au făcut estimări cu privire la cuantumul pe hectar al ajutorului de secetă și la suma totală care trebuie alocată de la bugetul de stat pentru acoperirea despăgubirilor.

Am pregătit ordonanța de urgență, chiar astăzi (luni, 15 iunie n.r.) am avut o discuție cu domnul ministru și cu ceilalți colegi secretari de stat, urmează să o punem în avizare internă și, bineînțeles, să o notificăm la Comisia Europeană pentru că această schemă de sprijin, de ajutor de stat trebuie să respecte orientările Comisiei privind măsurile de ajutor de stat. Ne exprimăm încrederea că odată ce o să primim centralizările pentru toate suprafețele constatate ca fiind calamitate, în regim de urgență să acordăm despăgubirile în sumă forfetară, cât poate statul să acorde, o să vedem în funcție de suprafețele calamitate cât poate să suporte bugetul de stat, dar, negreșit, cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru că fermierii la data de 1 iulie vor avea scadențe la tot felul de inputuri pe care le-au achiziționat și orice sprijin venit din partea statului e binevenit.

Vă spun că simulările pe care le avem pe un milion 350 de mii de hectare, un milion 400 de mii de hectare ne arată că ne trebuie o sumă de la bugetul de stat undeva la 280 de milioane de euro-300 de milioane de euro. Noi ne dorim să convingem Ministerul de Finanțe că fermierii au nevoie de acest sprijin și dacă vor începe ciclul de producție, vor păstra oamenii, locurile de muncă și vom avea fermieri care vor produce pentru piață, a declarat secretarul de stat MADR Emil Dumitru, în cadrul unei emisiunie difuzată de Agro TV.

Oficialul MADR a mai spus că ajutorul de stat constă într-o sumă forfetară, sumă fixă pe hectar, iar după estimările făcute la Ministerul Agriculturii, această sumă va acoperi o parte din cheltuielile făcute de fermieri pentru cultivarea unui hectar.

Undeva mai puțin de 1.000 de lei pe hectar pentru că după devizele cadru făcute, rezultă că am putea să suportăm o parte din cheltuielile pe care fermierii le-au făcut și, practic, nu-și mai pot recupera cheltuielile făcute. La înființarea, până la momentul recoltării, a unui hectar de grâu discutăm de o sumă undeva la 3.000 - 3.500 de lei pe hectar. Faptul că s-au făcut constatări de pagube în aprilie când aveam o investiție la 2.500 - 2.700 de lei, se finalizează, practic, fertilizările de bază, fertilizarea foliară, achiziția de semințe și tratamentele fitosanitare, noi credem, cam acolo va fi rata de sprijin. Dar nu vreau să promit pentru că aș fi neserios în fața colegilor fermieri să le promitem o sumă până nu avem toate datele cu care să fundamentăm sumele pe care le vom solicita cu titlu de ajutor de stat, a adăugat secretarul de stat MADR.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top