CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

PLATA APIA CEA MAI AȘTEPTATĂ! Crescătorii români de animale, mai ales cei mici, așteaptă cu nerăbdare ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite ajutorul național tranzitoriu, ANT, botezată de ei, subvenția mică. AGROINFO este întrebat de câteva ori pe zi când intră ANT la plată. Pentru că micii crescători nu au priceput de ce APIA nu poate începe plățile aferente anului 2020 deși suntem imediat în martie 2021, le prezentăm calendarul de care depinde plata acestei subvenții.

Ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul zootehnic, cât și-n sectorul vegetal, sunt achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din bugetul de stat al anului următor anului de cerere. Astfel, pentru ANT aferent anului 2020 plata se face din bugetul național al anului 2021. Pe înțelesul tuturor crescătorilor de animale, pentru ca APIA să aibă acești bani din care să achite ajutoarele naționale tranzitorii trebuie să fie în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2021. Luni, 22 februarie 2021, Guvernul  a aprobat proiectul Legii bugetului de stat 2021. Imediat după ce am anunțat acest lucru, unii dintre fermieri au crezut că-n următoarele zile banii vor fi transferați în contul APIA și se dă drumul la plată. Nici vorbă! Cum stau lucrurile? După aprobarea proiectului legii bugetului de către Guvern, acest proiect de lege, ATENȚIE, PROIECT, este transmis Parlamentului României pentru a fi supus dezbaterii și votului.

Calendarul Legii bugetului de stat în Parlament, calendar de care depinde plata ajutoarelor naționale tranzitorii și a altor ajutoare pentru fermieri, este următorul:

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis, marţi, 23 februarie 2021, Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, potrivit unui comunicat al Guvernului. Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii au avut termen până astăzi, la ora 10,00, ca să depună amendamente scrise şi motivate.

Astăzi, comisiile de specialitate vor aviza proiectele de buget, iar comisiile de buget, sesizate în fond, au termen până sâmbătă, 27 februarie 2021, să dezbată şi să întocmească rapoartele, care vor fi depuse la Birourile permanente până luni, 1 martie 2021, la ora 10,00.

Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în şedinţă comună lunea viitoare, 1 martie 2021, de la ora 16,00, pentru dezbaterea bugetului. Votul final în Parlament pentru proiectul Legii bugetului de stat a fost programat pentru marţi, 2 martie.

După ce proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 este votat în Parlament, va fi transmis președintelui României, pentru promulgare. Președintele poate să promulge Legea sau să o conteste la Curtea Constituțională. În cazul în care o contestă, lucrurile se mai tărăgănează și aprobarea bugetului se mai amână.

Deci, crescătorii de animale, cei mici care beneficiază doar de această subvenție APIA, mai au de așteptat cel puțin două săptămâni pentru aceste plăți. Două săptămâni, dacă nu se modifică nimic în calendar și totul merge șnur la Parlament, iar președintele României promulgă rapid legea bugetului.

ALTE SUBVENȚII APIA CARE DEPIND DE APROBAREA BUGETULUI DE STAT:

- Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară, valabilă pentru anul 2020, este de 1,5258 lei/litru.

- Ajutorul de stat acordat în sectorul creșterii animalelor. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Conform regulamentelor europene, APIA este în termen cu aceste plăți, pentru că termenul final pentru plata subvențiilor aferente anului 2020 este 30 iunie 2021.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/calendarul-de-care-depinde-plata-ant-subventia-apia-mica

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top