SUBVENȚIA APIA PE CAP DE BOVINĂ, DE DOUĂ ORI MAI MARE ANUL ACESTA!

CREȘTE SUBVENȚIA DIN ZOOTEHNIE! Fermierii vor primi o subvenție dublă pentru vacă, în loc de vacă și vițel, practic, venitul în ferma de creștere a bovinelor de carne, nu va fi diminuat cu nimic, și SCZ-ul, sprijinul cuplat zootehnic, va fi salvat, anunță Asociația Aberdeen Angus.

Pentru susținerea perioadei de tranziție 2021-2022 a efectivului strategic de aproximativ 35 000 capete bovine din rase de carne, cifră care corespunde plafonului inițial agreat cu Comisia Europeană în 2013, a fost eliminat tineretul metis și tineretul rasă pură, rămânând eligibili taurii rasă pură, vacile rasă pură din secțiunea principală și cele metise din secțiunea suplimentară (F1,F2,F3.., conform Ordinului de Ministru 45/619 și Programului de ameliorare al rasei Aberdeen Angus în România), așadar fermierii vor primi o subvenție dublă pentru vacă, în loc de vacă și vițel, practic, venitul în ferma de creștere a bovinelor de carne nu va fi diminuat cu nimic și S.C.Z.-ul  va fi salvat, anunță Asociația Aberdeen Angus. Este valabil pentru toate rasele taurine carne pentru care APIA le achită anul acesta sprijin cuplat zootehnic crescătorilor de animale.

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 45 din 01.03.2021 care modifică Ordinul de Ministru 619/2015 pentru depunerea cererilor unice de plată necesare obținerii SCZ-ului pentru bovine de carne, taurinele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Se poate solicita S.C.Z. pe beneficiar (PFA,CUI,CNP etc.), pentru fermele cu un efectiv de minimum 10 capete și maximum 250 de capete de taurine din rasa Aberdeen Angus și/sau metis cu rasa Aberdeen Angus;

La S.C.Z. sunt eligibile vacile din secțiunea principală , vacile din secțiunea suplimentară și taurii din secțiunea principală.

Pentru a beneficia de S.C.Z., vacile de carne din secțiunea principală (vaci rasă curată) trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani și să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a  depunerii cererii unice de plată (la categoria vaci se încadrează femelele cu minim o fătare înregistrată). Acestea nu trebuie să fi beneficiat de SCZ pentru vacile de lapte.
Pentru a beneficia de S.C.Z., vacile de carne din secțiunea suplimentară (vaci metise cu rasa Aberdeen Angus F1 – vaci care au minim o cântărire efectuată și/sau un produs înregistrat cu o cântărire , F2, F3), trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani și să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a  depunerii cererii unice de plată (la categoria vaci se încadrează femelele cu minim o fătare înregistrată). Acestea nu trebuie să fi beneficiat de S.C.Z. pentru vacile de lapte.

Pentru a beneficia de S.C.Z., taurii de reproducție  trebuie să aibă vârsta de maximum 6 ani și să fie deținuți de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a  depunerii cererii unice de plată.
 
IMPORTANT!

– Adeverințele eliberate de Asociația Aberdeen Angus România nu mai trebuie vizate de către Oficiile Județene de Zootehnie.

– Taurinele pentru care nu s-au trimis notificări (anexe) sau nu au fost introduse online în “BIDAA- Baza Informatică de Date Aberdeen Angus”, nu veți primi adeverința necesară pentru S.C.Z.

– Solicitarea pentru adeverință se trimite către asociație până în data de 15 aprilie 2021, pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

– Adeverințele se pot depune la sediile APIA în perioada 01.03.2021 – 17.05.2021, iar modificările pot fi depuse fără penalizări până în data de 31.05.2021. După data de 17.05.2021 până în 11.06.2021 se pot depune adeverințe noi cu 1% penalizare / zi lucrătoare.

– La data eliberării adeverinței pentru S.C.Z., fermierul are obligația de a avea toate facturile achitate la zi.

– Toate taurinele înscrise / înregistrate în registrul genealogic trebuie să respecte următorii parametri:

Parametru reproducție

Durata minimă gestație la taurine 263 zile
Durata maximă gestație la taurine 297 zile
Număr minim de zile între 2 fătări consecutive – calving interval 305 zile
Diferența minimă dintre vârsta mamei și a vițelului 720 zile
Diferența minimă dintre vârsta tatălui și a vițelului 720 zile
Durata ciclului sexual minim 18 zile
Durata ciclului sexual maxim 28 zile

Pentru anul 2020, SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora este de 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal. Anul acesta, suma așteptată de crescători de la APIA este dublă, circa 370 euro/cap de vacă.

De aici puteți descărca modelul de solicitare pentru adeverință SCZ 2021.

adev-aberdeen-2021_b

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/subventia-apia-pe-cap-de-bovina-de-doua-ori-mai-mare-anul-acesta

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top