Imprimă această pagină

Legea Statutului Țăranului!

Ca să ai drepturi ca țăran ar trebui să existe o „Lege a Statutului Țăranului”, ca în toate țările vest-europene, or, la noi nu există așa ceva. Când nu știi cum te cheamă, și ți se zice ba că ești țăran, ba că ești fermier, ba agricultor, ba exploatant agricol, atunci evident că nu ai drepturi, spune conferențiar doctor Avram Fițiu, fost subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii.

"În 1989, România avea circa 4,3 milioane de gospodării țărănești, dar în 31 de ani, fără o politică structurală a statului, s-a ajuns să mai avem în jur de 800.000 de gospodării și ferme agricole. Dacă nu se va interveni prin măsuri structurale, ca în țările vest-europene, până în 2027 vom mai pierde câteva sute de mii de gospodării.

Ca să ai drepturi ca țăran ar fi trebuit să existe o „Lege a Statutului Țăranului”, ca în toate țările vest-europene, or, la noi nu există așa ceva. Când nu știi cum te cheamă, și ți se zice ba că ești țăran, și de regulă în sens peiorativ (Măi, țărane), ba că ești fermier, ba agricultor, ba exploatant agricol, atunci evident că nu ai drepturi. Nu ai drept la pensie și servicii de sănătate, deși sunt peste un milion de tineri țărani ce nu cotizează în sistemul de pensii și CAS. Nu ai drept la un statut social în societate, dacă nu știi cum te cheamă prin lege. Ești doar o biată frunză în bătaia vântului! Definirea funcțiilor socio-culturale, socio-economice, socio-politice și ecologice ale țăranului în societatea rurală, ca funcții de supraviețuire, conservare și dezvoltare a spațiului rural, se face prin definirea statutului economic, statutului fiscal, statutului cultural și statutului ecologic", a declarat conf.dr.Avram Fițiu, pentru Formula AS.

fitiu-stana-muntii-rodnei_b

Avram Fițiu, la o stână din Munții Rodnei.

 

"Ieşirea din sărăcie se va putea realiza prin legalizarea unui milion de gospodării țărănești ca Cen­tre de Prelucrare pentru produse agroalimen­tare. Propun noțiunea de Gospodărie Familială Ță­rănească, ce are o valență istorică pentru circa un milion de gospodării, respectiv noțiunea de „Fer­mă Familială”, pentru unitățile agricole și agro­alimentare organizate doar pe funcție econo­mică", a mai spus acesta.

Conferențiar doctor Avram Fițiu este originar din Sălaj, absolvent al Fa­cultății de Agricultură din Cluj, predă cursuri, in­clusiv în limba franceză, de Politică Agricolă Co­mună, Agricultură Ecologică, Tehnologii Horticole și Agricole, cooperează cu universități și federații agricole vest-europene.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/legea-statutului-taranului

Ultima modificare Luni, 28 Iunie 2021 09:18

Login pentru a posta comentarii