Ministrul Chesnoiu: Schemă nouă de ajutor pentru fermieri!

Este o oportunitate pentru România să creştem capacitatea de procesare, să punem în legătură directă fermierul român cu procesatorul, astfel încât prin integrare în procesare să dăm valoare adăugată materiilor prime obţinute în agricultura României. Lucrăm la schema la ajutor de stat, va fi notificată şi intrăm cu pachetul de sprijin pentru fermieri şi procesatori pentru stimularea procesării în România, a anunțat ieri ministrul agriculturii, la briefingul de la Palatul Victoria.

Bugetul pentru noua schemă este inclus în pachetul de 200 de milioane de euro din programul Sprijin pentru România.

"Vă dau un exemplu. România într-un an agricol bun cum a fost 2021 a produs 3 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea soarelui rafinat şi consumat în România se asigură din procesarea a 1,2 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui, restul cantităţii se procesează şi se exportă ca ulei brut sau rafinat. De cealaltă parte, o altă cantitate se procesează în ţară prin condiţionare şi pregătirea seminţelor pentru campania de însămânţare a anului viitor. Rămânem după acoperirea întregului necesar de consum cu aproximativ un milion de tone de seminţe de floarea soarelui.

Este o oportunitate pentru România să creştem capacitatea de procesare, să punem în legătură directă fermierul român cu procesatorul, astfel încât prin integrare în procesare să dăm valoare adăugată materiilor prime obţinute în agricultura României. Şi lucrul acesta îl vom face în perioada imediat următoare. Lucrăm la schema la ajutor de stat, va fi notificată (la Comisia Europeană n.r.) şi intrăm cu pachetul de sprijin pentru fermieri şi procesatori pentru stimularea procesării în România", a spus ministrul agriculturii.

Adrian Chesnoiu a mai spus că nu s-a pus niciodată problema stopării exporturilor din fermele românești.

"Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile, pentru că noi, la Ministerul Agriculturii, încă dinainte de declanşarea războiului din Ucraina am început să monitorizăm stocurile dat fiind faptul că pe istoricul de export între luna ianuarie şi luna iunie erau cantităţi mai mari de cereale exportate. Încă de atunci în fiecare marţi şi vom continua până la apariţia noii recolte, în fiecare zi de marţi, la ora 2:00 ( 14:00 n.r.), am întâlnire cu operatorii economici care fac comerţ cu cereale şi cu procesatorii din industria de morărit şi panificaţie, cu cei care produc ulei de floarea soarelui sau procesează alte categorii de materii prime agricole. Stocurile României sunt suficiente până după noua recoltă atât în materie de cereale cât şi de plante tehnice, oleaginoase şi mă refer aici la floarea soarelui", a precizat Adrian Chesnoiu, la briefingul susţinut ieri la Palatul Victoria.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/ministrul-chesnoiu-schema-noua-de-ajutor-pentru-fermieri

Ultima modificare Luni, 09 Mai 2022 09:55

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top