Acord la Bruxelles privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. E vizată și agricultura

 

 

Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care sa ajuns aseară cu Parlamentul European și Consiliul European pentru a spori ambiția Regulamentului UE privind partajarea efortului (ESR). Acest acord stabilește obiective anuale obligatorii privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru statele membre în sectoare care nu sunt incluse în prezent în Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). Acordul menține în mod important propunerea Comisiei de a crește obiectivul de reducere a emisiilor pentru aceste sectoare de la 29% la 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005, potrivit unui comunicat de presă al CE.

 

Țintele actualizate de reducere a emisiilor pentru statele membre variază de la o reducere de 10% la o reducere de 50% în raportul cu anul 2005 și vor duce la o convergență suplimentară a emisiilor pe cap de locuitor în statele membre în 2030. Sectoarele vizate de ESR includ construcțiile, agricultura, deșeurile, mica industrie și transportul. Exemple de măsuri potențiale pe care statele membre le pot lua pentru a reduce emisiile și a-și atinge obiectivele includ: promovarea transportului public; modernizarea clădirilor; sisteme de încălzire și răcire mai eficiente; practici agricole mai ecologice.

Acest acord este cel mai recent pas în adoptarea pachetului legislativ „Fit for 55” al Comisiei pentru a furniza Pactul verde european, ca urmare a acordului recent de a pune capăt vânzării de mașini noi care emit CO2 în Europa până în 2035. Cu COP27 în plină desfășurare, arată din nou că UE își îndeplinește angajamentele în materie de climă, trecând de la ambiție la acțiune. Pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, aceasta arată, de asemenea, că UE nu dă înapoi la tranziția sa verde, ci accelerează eforturile de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050.

Pașii urmatori

 

Acordul provizoriu de astăzi necesită acum adoptarea oficială de către Parlament și Consiliu. Odată ce acest proces este finalizat, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii și va intra în vigoare.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/239771/acord-la-bruxelles-privind-reducerea-emisiilor-de-gaze-cu-efect-de-sera-e-vizata-si-agricultura/

Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 08:28

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top