AGROSTAR

AGROSTAR

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a afirmat joi, că este pentru prima oară în 30 de ani când un lider politic cum este premierul Florin Cîţu "a transformat mişcarea sindicală într-o adunătură de hoţi" -

 

Dumitru Costin a afirmat, în cadrul Congresului BNS, la finalul intervenţiei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că îi transmite nemulţumirea faţă de afirmaţiile premierului Florin Cîţu, conform Mediafax.

"Ţin să vă transmit nemulţumirea întregului nostru Congres faţă de acuzaţiile pe care le-a adus în ultimele două săptămâni domnul premier Cîţu. (…) Este pentru prima oară în treizeci de ani când un lider politic aşa cum este domnul Cîţu a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi pentru că afirmaţii de genul «luaţi banii oamenilor fără acordul lor» înseamnă hoţie, furt”, a afirmat Dumitru Costin.

El a menţionat că premierul Florin Cîţu nu înţelege mecanisme prevăzute în Constituţie şi în lege.

"Domnia sa din păcate nu înţelege nişte mecanisme simple prevăzute în Constituţie şi în lege. Îi stăm la dispoziţie pentru a-l ajuta cu ABC-ul exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lucrătorilor din România şi am încredere bazată pe experienţa dumneavoastră politică că veţi avea şi o discuţie internă la nivelul PNL”, a menţionat liderul BNS.

Dumitru Costin a precizat că va sancţiona orice derapaj comportamental sau de încălcare a drepturilor lucrătorilor.

"Suntem dispuşi dialogului, dar vom sancţiona orice tip de derapaj comportamental sau orice tip de încălcare a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor din această ţară”, a mai transmis Dumitru Costin.

 

Sursa

https://www.stiripesurse.ro/liderul-bns-s-a-dezlantuit-la-adresa-lui-florin-citu-e-prima-data-cand-un-premier-transforma-sindicatele-intr-o-adunatura-de-hoti_1674700.html

 

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a felicitat pe liderii BNS și i-a asigurat de deschidere la dialog, în condițiile în care Florin Cîțu spunea că liderii de sindicat sunt „aceiași de 30 de ani” și că vrea eliminarea cotizării automată lunar la sindicat.

„Vă felicit pentru cei 30 de ani de activitate. Vă asigur, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori, de toată deschiderea pentru dialog”, a spus Ludovic Orban într-o intervenție avută în cadrul congresului Blocului Național Sindical, arată Mediafax.

Liderul PNL a trecut în registă măsurile guvernamentale luate anul trecut.

„Puteți conta pe o deschidere permanentă la dialog, la comunicare. Să căutăm împreună cele mai bune soluții pentru a permite România să meargă cât mai repede îaninte.

La rândul său, președintele BNS, Dumitru Costin, l-a criticat pe premierul Florin Cîțu pentru declarațiile din ultima perioadă.

„E prima oară în 30 de ani când un lider politic a transformat întreaga structură sindicală într-o adunătură de hoți”, a spus Costin, care i-a cerut lui Orban să discute subiectul cu Florin Cîțu.

Florin Cîțu a declarat pentru G4Media că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală.

Tot recent, el ridica problema liderilor de sindicat, „aceiași de 30 de ani”.

„Ar trebui să ne gândim ca societate - cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceeași de 30 de ani de zile? Acolo chiar nu se întâmplă nimic. Ar trebui să ne gândim cum se funcționează lucrurile și poate în acest dialog social ne întrebăm cum ajung acolo”, spunea premierul.

Sursa

https://www.stiripesurse.ro/ludovic-orban-se-distanteaza-de-discursul-lui-citu-mesaj-pentru-liderii-de-sindicat-va-felicit-puteti-conta-pe-o-deschidere-permanenta-la-dialog_1674640.html

 

Codul Rutier prevede amenzi usturătoare pentru intrarea pe drumurile publice a tractoarelor care au roțile murdare de noroi. Producătorii agricoli care au început campania de primăvară au primit atenționări din partea unei Primării cu privire la interdicția de a ieși cu utilajele murdare pe roți, din câmp pe drumurile publice. Potrivit Codului Rutier, conducătorii de utilaje care nu respectă această regulă riscă o amendă de la 9 la 20 puncte, respectiv de la 1.305 lei la 2.900 lei

 

Primăria Frata, județul Cluj a transmis o informare care-i vizează pe posesorii utilajelor agricole, odată cu demararea lucrărilor de primăvară. „Vă rugăm să aveți grijă la noroiul care se depune pe drumuri de către utilajele agricole. Proprietarii de utilaje să își curețe roțile de noroi pentru a nu distruge munca noastră. Să ne putem bucura toți locuitorii comunei Frata de realizările noastre. Vă rugăm să luați atitudine împotriva celor care nu vor să ne respecte munca, să ne aduceți la cunoștință pe cei cărora nu le pasă că distrug bunurile locuitorilor comunei Frata”, a fost mesajul primăriei Frata.

 

Conform reglementărilor aflate în vigoare, orice conducător de utilaje trebuie să-și curețe roțile înainte de a intra cu utilajele agricole pe drumurile modernizate. Astfel, potrivit articolului 102 din Codul Rutier, ”pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanţe sau materiale ce pun în pericol siguranţa circulaţiei” se sancționează cu o amendă prevăzută în clasa a IV a de sancţiuni – de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv de la 1.305 lei la 2.900 lei.

 

Sursa

https://agrointel.ro/178023/cod-rutier-amenda-roti-murdare-tractor/

 

Calendarul care trebuie respectat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) împreună cu fermierii în 2021! Documentul a fost aprobat prin ordinul ministrului agriculturii, Adrian Oros, și stipulează termenele pentru depunerea cererii unice, a controalelor în teren și pentru plățile în avans sau cele finale din 2021.

Conform Ordinului nr. 50/02.03.2021 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale și al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA are de respectat o serie de termene clare pentru campania de subvenții din acesta an. Iată care sunt acestea:

cererile unice de plată se vor depune/primi până cel târziu data de 17 mai 2021 inclusiv, fără penalități, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014 al Parlamentului European și al Consiliului;
între 1 iunie – 9 iulie 2021 se vor efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către autoritățile/departamentele de control, potrivit dispozițiilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea;
între 12 iulie – 15 octombrie 2021 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau în primăvara anului următor;
plata avansului pentru anul de cerere 2021 se va efectua în perioada 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, după finalizarea controalelor administrative și la fața locului în ceea ce privește plățile directe, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013;
plata finală ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2021, potrivit lit. d), se va efectua între 2 decembrie 2021 – 31 martie 2022, cu execpția dosarelor la care termenele-limită de depunere a documentelor depășesc data de 31 martie 2022.

Ordinul MADR mai stipulează că implementarea efectivă a schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii se face de către APIA, prin directorul general al acesteia și directorul general adjunct care are în coordonare Direcția IT, Serviciul LPIS, precum și prin direcțiile de specialitate. ”Directorul general al APIA are obligația de a raporta domnului ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, stadiul implementării schemelor de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, săptămânal și, respectiv, ori de câte ori este necesar. Monitorizarea stadiului de implementare a schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii se realizează atât de către reprezentanții APIA – structura centrală, cât și de către reprezentanții centrelor județene ale ac

 

Sursa

https://agrointel.ro/178250/calendarul-subventiilor-apia-in-2021-plati-si-termene-obligatorii-pentru-fermieri/

 

Promisiune făcută fermierilor de către ministrul Mediului, Tánczos Barna. Imediat după aprobarea bugetului de stat pe acest an, Tánczos a anunțat că instituția pe care o conduce are resursele necesare pentru a achita despăgubirile pentru pagubele făcute de animalele sălbatice. O mare din acesta sunt în sectorul agricol unde mistreții distrug culturile, iar urșii, lupii și șacalii devorează turmele de animale.

 

”Am aprobat bugetul de stat pentru anul 2021. Deși bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este modest, creșterea este semnificativă față de anul precedent. Așa cum am promis, vom plăti despăgubirile pentru daunele cauzate de animale sălbatice. Am alocat din buget fonduri pentru pagubele din 2019 și 2020, precum și pentru cele din anul curent”, a anunțat Tánczos Barna.

Propunerea pentru bugetul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru anul 2021, a avut o valoare totală de 1,409 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 24,50% faţă de anul precedent. De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 2,734 miliarde de lei, mai mari cu 138,74% comparativ cu anul 2020.

 

Bugetul MEdiului a venit cu creşteri importante la capitolul investiţii, de până la 25%, plata datoriilor restante şi o gestionare mai eficientă a resurselor în vederea scăderii cheltuielilor de funcţionare.

 

”Pentru anul 2021 am gândit un buget care are investițiile ca principală prioritate. Avem la acest capitol o creștere importantă de până la 25%, în special pentru obiective de combatere și adaptare la schimbările climatice – lucrări de apărare împotriva inundațiilor, regularizări de râuri, împăduriri, creare de perdele forestiere, corecții de torenți și multe altele. România se aliniază astfel la tendința europeană de a crește investițiile în sectoarele verzi, iar bugetul pe care l-am conceput vine în sprijinul și completarea fondurilor pe care dorim să le atragem din PNRR. Creșteri semnificative avem și la proiectele din fonduri nerambursabile. Încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene anul acesta și, de aceea avem o creștere importantă la acest capitol. Un alt subiect esențial este plata datoriilor restante din 2019 și 2020, cum sunt compensațiile pentru proprietarii de terenuri din ariile protejate sau plata despăgubirilor pentru pagubele provocate de speciile protejate. Aceste plăți trebuie să demareze urgent și le vom onora începând cu cele aferente anului 2019. Totodată, prin digitalizarea și eficientizarea activității, avem în vedere scădea cheltuielilor în ceea ce privește funcționarea aparatului propriu”, a declarat ministrul Barna Tánczos joi, 25 februarie.

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost aprobat ieri, 2 martie, de plenul Parlamentului și va pleca spre promulgare la Președintele României.

 

Sursa

https://agrointel.ro/178342/ministrul-tanczos-barna-plati-pagube/

 

Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale Pro Agro, a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Micu a fost unul dintre consilierii personali al fostului secretar de stat Emil Dumitru și este Membru în Consiliul de Administrație al Casei de Comerț Unirea.

Numirea noului secretar de stat din partea PNL, Marius Micu, a fost publicată în Monitorul Oficial ieri seară, marcând finalul numilor la Ministerul Agriculturii. În prezent, instituția condusă de ministrul Adrian Oros are cinci secretari de stat: Aurel Simion (susținere PNL), Gheorghe Ștefan (susținere PNL), Marius Micu (susținere PNL), Antal Barabasi (susținere UDMR) și George Cățean (susținere USR PLUS), dar și un subsecretar de stat – Avram Fițiu (fost candidat PMP la primăria Cluj Napoca).

Conform CV-ului publicat pe site-ul Casei de Comerț Unirea, Marius Micu este prodecan și șef de lucrări la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București.

El a fost consilier personal în cadrul Cabinetului secretarului de stat Emil Dumitru (PNL) și este și Membru al Consiliului de Administrație al Casei de Comerț Unirea și Membru – ca reprezentant al Ministerului Agriculturii, în Comitetul de privatizare, concesionare și arendare din cadrul Agenției Domeniilor Statului (ADS).

Micu este administratorul a două societăți care nu desfășoară activitate – MT Innovative Business și Agribusiness Arendașul, și președinte al unei cooperativei ”Producție și procesare Regiune Sud Cooperativă Agricolă”, din Topoloveni-Argeș.

Din 2014, Marius Micu este președinte al Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România și vicepreședinte al Federației Naționale Pro Agro.

Sursa

https://agrointel.ro/178358/marius-micu-secretar-de-stat-in-madr/

 

Amendamentele pentru plata despăgubirilor de secetă au fost respinse în cadrul Comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senatul României. Unul dintre amendamente a fost depus de către PSD, iar celălalt de către AUR, ambele susținând suplimentarea bugetului de stat cu un miliard de lei la Agricultură pentru achitarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară.

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost audiat joi, 25 februarie de comisiile reunite pentru agricultură din Camera Deputaților și Senat și comisia de ape și păduri din Senat, unde a susținut alocarea bugetară pe care Guvernul a aprobat-o pentru acest an la Ministerul Agriculturii. Adrian Oros a recunoscut că bugetul propus nu conține sumele pentru achitarea despăgubirilor promise, culmea, chiar de el, în campania electorală, dar și după, cu ultimele declarații în acest sens făcute pentru Agerpres pe 24 ianuarie.

Adrian Oros, senator PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor de secetă

Amendamentul inițiat de PSD pentru acordarea despăgubirilor de secetă a primit 21 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă și 4 abțineri. Unul dintre voturile de respingere a venit de la ministrul Adrian Oros, senator PNL, iar două abțineri au venit de la fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, deputat PNL, și de la fostul secretar de stat George Scarlat, în prezent senator PNL. Fostul secretar de stat în MADR și fost președinte al Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, astăzi deputat PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor.

 

”Ne-am bazat totodată și pe declarațiile publice pe care domnul ministru Oros le-a făcut de fiecare dată când a fost întrebat despre plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară și am primit public, cu toții, și noi și fermierii și toți cei implicați în agricultura României asigurări și promisiuni certe că ele vor fi plătite în luna ianuarie-februarie. La începutul anului, în luna ianuarie ați declarat, domnule ministru că urmează să le plătiți în luna aprilie, dar nevăzând ordonanța de urgență, nevăzând cuprinderea acestei sume în capitolul bugetar destinat plății despăgubirilor, ne-am permis să facem o sugestie pentru dumneavoastră și pentru ministerul Finanțelor și Guvern în integralitatea lui, ca această sumă de bani, atât de necesară fermierilor să fie asigurată din următoarele 3 capitole bugetare (…). Considerăm că este ultima formă prin care noi putem ca demnitari ai statului român ca deputați, senatori, miniștri, să luăm decizia în Plenul Camerei Deputaților ca fermierii să beneficieze de aceste despăgubiri. Nu sunt nicio milă, nicio pomană socială, este munca lor afectată de un eveniment neprevăzut, seceta severă din anul 2020”, a declarat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, despre amendamentul pentru suplimentarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri.

”Din nefericire, în bugetul pe care l-am avut la dispoziție nu am putut prinde acest lucru, tocmai de aceea am avut întâlniri cu reprezentanții fermierilor, cu cea mai mare parte a lor, Alianța pentru Agricultură și Cooperare care sunt cele 4 federații mari, cu care am identificat 3 alternative la aceste despăgubiri: scontări în baza protocolului APIA bănci, compensarea sumelor reprezentând despăgubirile acordate cu sume reprezentând creanțe bugetare, impozit pe venit, salarii, CAS, CASS, și accesarea unor credite capital de lucru cu garanții de stat similar IMMinvest, practic AGRIinvest. Urmează ca săptămâna viitoare, după ce se votează bugetul, impreună cu această alianță de federații și cu Ministerul Finanțelor să agreem care modalitate o accesăm pentru a compensa aceste pierderi. Și pentru că, totuși, suntem în Parlamentul României, vreau doar să reamintesc că niciodată PSD nu a plătit despăgubiri la secetă, de fiecare dată a făcut procese verbale de calamitate. De fiecare dată, PSD, dă, dar nu plătește!”, a răspuns ministrul Adrian Oros.

Replica lui Adrian Chesnoiu a venit imediat: PSD a plătit despăgubiri de secetă în guvernele din 2012 și 2015, iar Alianța pentru Cooperare și Agricultură, cea cu care ministrul a spus că a agreat alte soluții, a transmis Comisiei solicitare elaborarea și susținerea unui amendament care să prevadă sumele necesare pentru despăgubirile de secetă. Mai mult, președintele Comisiei a arătat că soluțiile alternative nu presupun decât ca fermierii să se autofinanțeze singuri în avans și prin credite bancare pe baza subvențiilor.

 

Lista parlamentarilor care au votat ÎMPOTRIVĂ sau s-au ABȚINUT pentru amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ
Gheba Daniel-Sorin USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
Magyar Loránd-Bálint UDMR – ÎMPOTRIVĂ
Şoptică Costel PNL – ÎMPOTRIVĂ
Olar Corneliu PNL – ÎMPOTRIVĂ
Calotă Florică Ică PNL – ÎMPOTRIVĂ
Drancă Andrei-Iulian USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
Dumitru Florian-Emil PNL – ÎMPOTRIVĂ
Giugea Nicolae PNL – ÎMPOTRIVĂ
Könczei Csaba UDMR – ÎMPOTRIVĂ
Pambuccian Varujan Minorități – ÎMPOTRIVĂ
Prunean Alin-Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

SENAT – AGRICULTURĂ
Iordache Ion PNL – ÎMPOTRIVĂ
Oros Nechita-Adrian PNL – ÎMPOTRIVA
Tancsoz Barna UDMR – ÎMPOTRIVĂ
Zob Alexandru-Robert USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

SENAT – APE ȘI PĂDURI
Achiței Vasile-Cristian PNL – ÎMPOTRIVĂ
Bîca Iulian-Mihail PNL – ÎMPOTRIVĂ
Bodea Marius USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
Kovacs Irina Elisabeta UDMR – ÎMPOTRIVĂ
Vicol Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
Zob Alexandru-Robert USR PLUS- ÎMPOTRIVĂ

 

ABȚINERI CAMERA DEPUTAȚILOR ȘI SENAT
Constantin Daniel PNL – ABȚINERE
Scarlat George PNL – ABȚINERE
Popa Alexandru PNL – ABȚINERE
Cernic Sebastian USR – ABȚINERE

Lista parlamentarilor care au votat PENTRU amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ
Chesnoiu Adrian-Ionuţ PSD – PENTRU
Bîrcă Constantin PSD- PENTRU
Membri Alda Adrian PSD- PENTRU
Bălăşoiu Aurel PSD- PENTRU
Ciubuc Ciprian AUR- PENTRU
Dumitrescu Raluca Giorgiana PSD- PENTRU
Grecu Ion-Cătălin PSD – PENTRU
Munteanu Remus PSD – PENTRU
Niţă Nicu PSD – PENTRU
Păunescu Silviu-Titus AUR- PENTRU
Scripnic Lilian AUR– PENTRU

SENAT – AGRICULTURĂ
Trufin Lucian PSD – PENTRU
Cioromelea Valentin-Rică AUR – PENTRU
Rotaru Ion PSD – ÎMPOTRIVA
Mătieș Călin-Gheorghe PSD – PENTRU
Stănescu Paul PSD- PENTRU

SENAT – APE ȘI PĂDURI
Mazilu Liviu-Lucian PSD – PENTRU
Hangan Andrei AUR – PENTRU
Deneș Ioan PSD – PENTRU
Stan Ioan PSD – PENTRU
Trufin Lucian PSD – PENTRU

 

La nivelul comisiilor parlamentare, bugetul MADR a fost adoptat de majoritatea formată din PNL-USR PLUS-UDMR și Minorități. Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Votul final pe Legea bugetului de stat este programat să aibă loc marți, pe 2 martie.


 

Sursa

https://agrointel.ro/177478/lista-celor-21-de-parlamentari-care-au-votat-impotriva-despagubirilor-de-seceta-pentru-fermieri/

 

Vot favorabil pentru bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021. Comisiile reunite de specialitate din Parlament au dat aviz pozitiv joi, 25 februarie, sumelor care vor fi cheltuite în acest an de către ministerul de resort pentru subvenții, angajați, irigații dar și pentru recensământul agricol. Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi ”pentru” şi 20 ”împotrivă”.

”Proiectul de buget al MADR pe anul 2021 are o sumă totală de 26 miliarde de lei, înregistrează o creştere de 9,4% faţă de execuţia bugetară a anului precedent. Este structurat pe trei surse de finanţare: bugetul de stat – 25,921 miliarde de lei, sume care sunt asigurate din această sursă de finanţare şi vizează următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli de personal ale instituţiilor finanţate integral de la bugetul de stat – 674 milioane de lei, bunuri şi servicii – 103,66 milioane de lei, subvenţii şi sume destinate acordării ajutoarelor de stat şi de minimis având susţinerea financiară de la bugetul de stat, circa 1,249 miliarde de lei. Aproximativ 350 de milioane de lei vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, cu o creştere cu aproximativ 17,8% faţă de realizările anul trecut, iar 207,45 milioane de lei vor merge pentru realizarea Recensământului General Agricol din 2021”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în comisiile de specialitate reunite.

Ministrul a mai subliniat că Ministerul Agriculturii figurează în proiect cu credite bugetare de 26,006 de miliarde lei (plus 10,38%) şi credite de angajament de 38,305 miliarde lei (plus 58,96%).

Cel mai așteptat amendament, vot negativ

Proiectul de buget a fost votat fără niciun amendament, cel mai dezbătut vizând suplimentarea cu suma de un miliard de lei pentru plata despăgubirilor cauzate de secetă pentru culturile de primăvară. Acesta nu a fost acceptat întrucât au existat 21 de voturi ”împotrivăî, 21 ”pentru” şi patru abţineri. Ministrul Agriculturii a menţionat că a votat împotrivă, pentru că ”acum nu sunt bani”. ”Nu puteam să votez pentru, dacă ştiu sigur că nu sunt bani. Nu pot să fiu populist. Din nefericire acum nu sunt bani”, a comentat votul său ministrul Agriculturii, potrivit www.agerpres.ro.

Amendamentul a fost susținut și de Asociația Forța Fermierilor care a trimis mai multe solicitări către parlamentari și a cerut și luni 22 februarie, printr-un protest ca acest amendament să fie votat.

Ce bani așteaptă fermierii

Producătorii agricol așteaptă plăți care se vor achita din bugetul MADR, unele restante iar alte noi pentru 2021. Printre sumele restante se află plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, Plata accizei la motorină pentru ultimele 2 trimestre din 2020 dar și mai multe ajutoare de minimis noi sau ca au continuitate în acest an. Votul final pentru Legea Bugetului de stat se va da marți, de martie, în Parlament urmând ca documentul să fie promulgat de președintele Klaus Iohanis și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa

https://agrointel.ro/177520/bugetul-madr-adoptat-in-comisii-12-miliarde-de-lei-pentru-subventii-si-ajutoare-de-minimis/

 

PLATA APIA CEA MAI AȘTEPTATĂ! Crescătorii români de animale, mai ales cei mici, așteaptă cu nerăbdare ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite ajutorul național tranzitoriu, ANT, botezată de ei, subvenția mică. AGROINFO este întrebat de câteva ori pe zi când intră ANT la plată. Pentru că micii crescători nu au priceput de ce APIA nu poate începe plățile aferente anului 2020 deși suntem imediat în martie 2021, le prezentăm calendarul de care depinde plata acestei subvenții.

Ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul zootehnic, cât și-n sectorul vegetal, sunt achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din bugetul de stat al anului următor anului de cerere. Astfel, pentru ANT aferent anului 2020 plata se face din bugetul național al anului 2021. Pe înțelesul tuturor crescătorilor de animale, pentru ca APIA să aibă acești bani din care să achite ajutoarele naționale tranzitorii trebuie să fie în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2021. Luni, 22 februarie 2021, Guvernul  a aprobat proiectul Legii bugetului de stat 2021. Imediat după ce am anunțat acest lucru, unii dintre fermieri au crezut că-n următoarele zile banii vor fi transferați în contul APIA și se dă drumul la plată. Nici vorbă! Cum stau lucrurile? După aprobarea proiectului legii bugetului de către Guvern, acest proiect de lege, ATENȚIE, PROIECT, este transmis Parlamentului României pentru a fi supus dezbaterii și votului.

Calendarul Legii bugetului de stat în Parlament, calendar de care depinde plata ajutoarelor naționale tranzitorii și a altor ajutoare pentru fermieri, este următorul:

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis, marţi, 23 februarie 2021, Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, potrivit unui comunicat al Guvernului. Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii au avut termen până astăzi, la ora 10,00, ca să depună amendamente scrise şi motivate.

Astăzi, comisiile de specialitate vor aviza proiectele de buget, iar comisiile de buget, sesizate în fond, au termen până sâmbătă, 27 februarie 2021, să dezbată şi să întocmească rapoartele, care vor fi depuse la Birourile permanente până luni, 1 martie 2021, la ora 10,00.

Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în şedinţă comună lunea viitoare, 1 martie 2021, de la ora 16,00, pentru dezbaterea bugetului. Votul final în Parlament pentru proiectul Legii bugetului de stat a fost programat pentru marţi, 2 martie.

După ce proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 este votat în Parlament, va fi transmis președintelui României, pentru promulgare. Președintele poate să promulge Legea sau să o conteste la Curtea Constituțională. În cazul în care o contestă, lucrurile se mai tărăgănează și aprobarea bugetului se mai amână.

Deci, crescătorii de animale, cei mici care beneficiază doar de această subvenție APIA, mai au de așteptat cel puțin două săptămâni pentru aceste plăți. Două săptămâni, dacă nu se modifică nimic în calendar și totul merge șnur la Parlament, iar președintele României promulgă rapid legea bugetului.

ALTE SUBVENȚII APIA CARE DEPIND DE APROBAREA BUGETULUI DE STAT:

- Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară, valabilă pentru anul 2020, este de 1,5258 lei/litru.

- Ajutorul de stat acordat în sectorul creșterii animalelor. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Conform regulamentelor europene, APIA este în termen cu aceste plăți, pentru că termenul final pentru plata subvențiilor aferente anului 2020 este 30 iunie 2021.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/calendarul-de-care-depinde-plata-ant-subventia-apia-mica

 

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

PROGRAM AJUTOR FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat astăzi că va aloca sume pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români.

"Am prelungit măsurile de succes - IMM Invest şi apare un hibrid, un frate mai mic, Agro Invest, pentru sectorul agricol, un fel de IMM Invest pentru agricultură. Bineînţeles, programul a fost îmbunătăţit. Vom vedea anul acesta cât va putea merge, până când vom putea merge, dar vă spun că vor fi şi alte programe care să susţină IMM-urile şi aici este rolul PNRR. În PNRR trebuie să fie programe care să susţină acest sector şi voi avea grijă ca să fie sume alocate în PNRR. IMM Invest, am spus deja, merge mai departe", a explicat Cîţu, la o dezbatere organizată de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, citat de Agerpres.

Prin acest program, este pus la dispoziția fermierilor un plafon de garanții de stat de 1 miliard lei în vederea accesării de credite pentru capital de lucru și pentru investiții.

Potrivit Programului de guvernare (PNL) 2020-2024, Programul Agro-Invest va fi unul similar cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol.

Acesta va presupune:
• Garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%;
• Subvenționarea dobânzilor (≈8 luni+);
• Perioada de rambursare a creditului până la 10 ani;

Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, în vederea dezvoltării de:
• Depozite de legume-fructe (pentru cooperative);
• Silozuri;
• Retehnologizarea industriei alimentare;
• Achiziție de teren agricol, precizează documentul Executivului.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/anuntul-de-astazi-al-premierului-pentru-fermieri

 

Pagina 1 din 172
Go to top