DSVSA: Interzis la tăierea porcilor timp de o săptămână în mai multe sate!

Interzis la tăiat porci timp de o săptămână! Crescătorii de porci din mai multe localități nu au voie să-și sacrifice porcii timp de șapte zile întrucât urmează să fie efectuat recensământul tuturor exploatațiilor din localitățile cuprinse în zona de supraveghere după descoperirea celui mai nou focar de pestă porcină africană din județ, la porci mistreți.

 

”Vineri am fost informaţi de către reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) că au identificat două scroafe şi şapte purcei morţi într-un covru. Ne-am deplasat la faţa locului în cel mai scurt timp”, a declarat Mihai Ţurcanu, directorul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

Situaţia a fost înregistrată la Tulbureni, iar reprezentanţi ai DSVSA au prelevat probe după care porcii au fost îngropaţi. În aceeaşi zi a fost primit şi rezultatul analizelor de la Suceava, care au confirmat faptul că animalele aveau pestă porcină africană. Rezultatul a fost confirmat şi de reprezentanţii INSA.

 

Directorul DSVSA Botoșani a precizat că zona infectată este de 8 kilometri, iar zona afectată este de +5 kilometri, în total vor fi supravegheaţi 13 kilometri care cuprind următoarele unităţi administrativ teritoriale: UAT Cristeşti cu satele Crosteşti şi Schit Orăşeni, UAT Răchiţi cu satele Răchiţi şi Cişmea, UAT Băluşeni cu satele Băluşeni, Buzeni, Coşuleni şi Zăiceşti, UAT Curteşi cu satele Orăşeni Vale, Orăşeni Deal, Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea Doamnei, Hudum, UAT Botoşani cu localităţile Botoşani şi Tulbureni, UAT Stăuceni cu localităţile Stăuceni, Tocileni, SIliştea şi Victoria.

”În cele şapte zile în care se face recensământul oamenii nu au voie să-şi sacrifice porcii. După cele şapte zile, sub supravecherea strictă a medicului veterinar, se pot sacrifica animalele pentru consum propriu, nu pentru comercializare. Comercializarea animalelor după ce noi facem acest recensământ se poate face confrom legii, cu emiterea de documete, în interiorul zonei”, a declarat  Mihai Ţurcanu.

 

De asemenea, acesta a făcut apel către cetăţeni ca în cazul în care descoperă cadavre ale unor animale să anunţe autorităţile pentru a fi luate măsuri. ”Am dori să facem un apel pentru a preîntâmpina iresponsabilitatea umană. În weekendul trecut, în trei locaţii diferite am identificat trei porci aruncaţi pe dealurile judeţului Botoşani. Un porc a fost abandonat în pădurea Cerbu, un alt porc a fost găsit lângă Zărneşti, comuna Albeşti, la 190 de kilograme şi un alt porc în comuna Mihai Eminescu”, a spus Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoșani.

 

Sursa

https://agrointel.ro/184178/dsvsa-interzis-la-taierea-porcilor-timp-de-o-saptamana-in-mai-multe-sate/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top