Fermierii pot vinde vacile înscrise la subvenția APIA. Perioada de retenție s-a încheiat

 

 

Fermierii români pot vinde vacile înscrise la subvențiile APIA după ce perioada de retenție a bovinelor în ferme s-a încheiat. Crescătorii de animale au avut obligația de a ține în exploatație până pe 30 septembrie animalele declarate pentru subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

 

Începând de ieri, sâmbătă – 30 septembrie, crescătorii de animale nu mai sunt obligați să rețină animalele în exploatații dacă au fost înscrise la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru subvențiile aferente acestui an.

Crescătorii de vaci de lapte și carne pot vinde, sacrifica sau înstrăina sub alte forme animalele începând de sâmbătă, 30 septembrie, după ce data de retenție de 4 luni, care este obligatorie pentru subvenții, a expirat.

 

Fermierii care au solicitat subvenții pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) în campania 2023 pot vinde animalele după data de 30 septembrie, fără să fie penalizați la plățile pe cap de vacă. Aceștia au fost obligați să mențină animalele pentru controale timp de 4 luni de la depunerea cererii de plată, atât pentru vacile de lapte cât și pentru cele de carne.

 

 

 

Crescătorii de vaci vor intra pe lista plăților în avans, de la 16 octombrie 

Schemele de sprijin cuplat pentru bovine se vor afla pe lista de plată în avans, începând din 16 octombrie. Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Ministerul Agriculturii va publica săptămâna viitoare cuantumurile pentru schemele care urmează să intre la plată în procent de 70% pentru plățile directe și 85% pentru măsurile compensatorii.

În Planul Național Strategic (PNS) sunt estimate mai multe sume pe cap de animal dar cuantumul final poate fi stabilit exact de APIA după finalizarea controalelor și stabilirea numărului de capete eligibile.

Pentru PD-22 – Sprjin cuplat pentru venit- carne vită alocarea financiară pentru campania 2023 este de 22.320.000,00 euro. Pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 80.000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 279 euro/cap. La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020. Cuantumul indicativ maxim estimat de 383,8 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție. Cuantumul indicativ minim estimat de 190,82 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.

 

Pentru PD-21 – Sprjin cuplat pentru venit – vaci de lapte alocarea financiară pentru campania 2023 este de 101.400.000,00 euro. Cuantumul indicativ maxim estimat de 440,10 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție. Cuantumul indicativ minim estimat de 296,12 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor. La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării neutilizării fondurilor.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/266333/perioada-retentie-vaci-finalizare/

Ultima modificare Marți, 03 Octombrie 2023 08:47

Login pentru a posta comentarii
Go to top